FLYTTET SAMMEN: Politikollegene Jan-Olav Skjølberg (til venstre) og Asgeir Aule valgte å flytte sammen da politiets operasjonssentral i Hammerfest ble nedlagt. De beskriver seg som enkle sjeler og voksne folk som respekterer hverandre, men forteller at pendlersituasjonen er krevende. Foto: Torkjell Trædal
FLYTTET SAMMEN: Politikollegene Jan-Olav Skjølberg (til venstre) og Asgeir Aule valgte å flytte sammen da politiets operasjonssentral i Hammerfest ble nedlagt. De beskriver seg som enkle sjeler og voksne folk som respekterer hverandre, men forteller at pendlersituasjonen er krevende. Foto: Torkjell TrædalVis mer

Nærpolitireformen

Jan-Olav og Asgeir måtte flytte sammen da politistasjonen ble lagt ned. Pendler 48 mil til jobb

Jan-Olav Schjølberg og Asgeir Aule har en pendlerute mellom jobb og hjem som koster like mye som en reise til Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det hadde blitt nesten 60 mil hvis vi skulle ha pendlet med bil. Det er 50 mil å kjøre via Finland, men det er ingen av oss som gjør det. Vi tar fly når vi reiser, sier Jan-Olav Schjølberg, operasjonsleder i Finnmark politidistrikt.

Da nærpolitireformen trådde i kraft 1. januar 2016 ble antall politidistrikter redusert fra 27 til 12. I år var operasjonssentralen i Hammerfest blant sentralene som ble koblet fra politiets nødnett. Det ble besluttet at operasjonssentralen i Finnmark skulle ligge i Kirkenes og at alle politienhetene i fylket skulle styres herfra.

- Det er selvfølgelig ikke noe særlig å få arbeidsplassen lagt ned, sier Schjølberg.

Schjølberg og kollega Asgeir Aule, som begge jobbet og bodde i Hammerfest, måtte bytte arbeidsplass og fikk pendlevei på 48 mil med med fly. Løsningen ble at de to kollegene flyttet sammen i et stort hus i Kirkenes hvor de fikk dekket husleie og én hjemreise i måneden av arbeidsgiver. Det var Politiforum som først skrev om saken.

- Det var det eneste valget vi hadde hvis vi ville fortsette å jobbe som operasjonsledere. Alternativet hadde vært å jobbe med noe helt annet innen politiet, enten ute på gata som patruljerende tjenestemann eller en annen stilling på likt nivå, sier Aule.

Krevende situasjon

Når Dagbladet snakker med Schjølberg og Aule har de bodd under samme tak i syv måneder. 22. februar var de på plass i Kirkenes da operasjonssentralen her tok over ansvaret.

Som prosjektleder for sammenslåingen gikk Aule inn i den nye hverdagen med friskt mot. Han ville se prosjektet i havn da det i Finnmark er store forskjeller mellom øst og vest når det kultur, kriminalitet og geografi.

Nå teller han på knappene hvor lenge det kommer til å gå. Han legger ikke skjul på at pendlingen og bosituasjonen er vanskelig med en samboer hjemme i Hammerfest som også reiser mye i jobben som politiadvokat.

- Det er krevende. Det er ikke sikkert vi er hjemme samtidig. Nå tar jeg en dag av gangen. Akkurat nå er jeg i et ventemodus eller i et vakum for å finne ut hva jeg skal gjøre videre, sier han.

Flyr melkeruta

Reisen hjem til Hammerfest tar mellom to til tre timer. Operasjonslederne jobber tre uker og har én uke av.

Schjølberg ser for seg at det kan bli trøblete med flyreisene etter hvert når mørketida og vinteren kommer.

- Widerøe kjører en melkerute innom alle byene langs kysten. Flyruter kan bli innstilt på grunn av uvær. Vi får håpe at det i såfall skjer når man er hjemme i Hammerfest, slik at man får ekstra langfri, spøker han.

Schjølberg og Aule ønsker seg en såkalt «Nordsjøturnus» som betyr at de kan jobbe lengre dager og mer intensivt og dermed få lengre friperioder, men politiets arbeidstidsbestemmelser setter grenser for dette.

Aule sammenligner prisen for å reise hjem, som ligger på rundt 5500 kroner tur/retur, med prisen på reise til Thailand. Ifølge Aule reiser de også oftere hjem enn i langfriperioden.

- Én hjemreise er for lite. Vi reiser mer enn det, men det må vi dekke selv.

- Som å bo på hotell

Schjølbergs to sønner er 17 og 19 år og bor uansett i andre byer for å gå på skole. Ifølge Schjølberg hadde det ikke fungert å flytte til Kirkenes som småbarnsfar.

Flere kolleger hjemme i Hammerfest har måttet ta seg andre politistillinger for å bo i Hammerfest med familien.

Omstillingsavtalen, som sørger for at Skjølberg og Aule får dekket bokostnadene i Kirkenes og den ene hjemreisa i måneden, varer i to år.

Schjølberg forteller at han etter at avtalen går ut vil vurdere en annen stilling i Hammerfest eller om han søker seg til Tromsø. Da har han igjen tre år i politiet før han pensjonerer seg.

- Det er som å bo på hotell når man ikke har sine egne ting i sin egen leilighet. Det er liksom ikke den plassen man har bodd på de siste 20 åra, sier han.

- Det negative er at vi ble flytta på. Jeg mener Tromsø og Finnmark burde ha blitt slått sammen. De tekniske løsningene hadde gjort det mulig, sier Schjølberg.

Samtidig roser han arbeidet som gjøres på operasjonssentralen i Hammerfest.

- Jeg føler vi gjør en like bra jobb. Det er kanskje en del folk som hisser seg opp. De tror ikke det blir mer politi igjen, sier han.