Jan Petersen: - Nå vil jeg også være uklar

- Nå vil jeg bruke Jagland-metoden med å være bevisst uklar, sier Høyre-leder Jan Petersen. For Høyre teller åpenbart på knappene. Etter å ha framført en sammenhengende angrep på sentrumsregjeringen på et Høyre-møte i går, sa Petersen at Høyre ikke har noe ønske om å felle regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis den faller, er det for eget grep. Vi vil ikke betale en spesielt høy pris for å redde den, sier Petersen.

Høyre-lederen nyter åpenbart å være i sentrum for alles interesse om dagen. Og så langt tyder ikke noe på at Jan Petersen har begynt å skjelve i knærne på grunn av nervekrigen om budsjettet. Meldingene fra partiet inn til Høyres Hus er entydige: Stå på. På et Høyre-møte på Økern/Hasle eldresenter i går kveld fikk Høyre-lederen full støtte i egne rekker for sin tøffe linje. Selv sier Petersen at han ikke kan komme tilbake som partileder og forsvare at han svelger milliarder i skatte- og avgiftsøkninger for å redde den såkalte blokkuavhengige regjeringen.

Ikke borgerlig

Petersen understreket flere ganger i går at sentrumsregjeringen ikke er borgerlig, noe som gjør belastningen med å bidra til regjeringens fall mindre.

Så langt tyder alt på at finansinnstillingen som kommer i morgen eller torsdag, vil være uten flertallsinnstilling.

- Hvilket budsjettalternativ ser best ut for Høyre nå, det justerte sentrumsbudsjettet med kontantstøtte, eller Arbeiderpartiets alternativ uten kontantstøtte?

- Nøkkelen til løsning finnes ikke i en millimetervurdering av de to alternativene. Det er ikke sikkert Høyre må velge, svarer Petersen hemmelighetsfullt. Høyre-lederen tenker muligens på en voteringsrekkefølge som tvinger sentrumspartiene til å velge. Men om statsminister Kjell Magne Bondevik i den situasjonen stiller kabinettspørsmål, må også Høyre foreta et valg.

Kortvarig allianse

- Hvis finansdebatten heller ikke gir noe resultat, må vi finne en løsning. Landet må ha et budsjett for neste år. Det er derfor jeg har sagt at alle trenger en stille uke nå til å tenke seg om på tvers av gamle skillelinjer, sier Petersen.
Med dette åpner Petersen for samtaler også med Arbeiderpartiet. Men Petersen gjør det klinkende klart at Høyre ikke kan regnes som noe parlamentarisk grunnlag for en ny Jagland-regjering. Det betyr i så fall at Petersen tenker seg en Høyre/Ap-allianse kun for budsjettåret 1999. Men ifølge Jan Petersen står Høyre fast på kontantstøtten, som jo Ap ikke på noe vilkår vil bruke penger på.