Jan Petersen sier nei til gjenvalg

- Unngikk å bli politisk broiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Høyres stortingsrepresentant Jan Petersen gir seg i både riks- og lokalpolitikken. Det har han meddelt Akershus Høyres nominasjonskomité.

Jan Pettersen i politikken:

1967: Medlem Oppegård kommunestyre fram til 1971

1975: Ordfører fram til 1979 og i perioden 1979 til 1981

1971: Formann Unge Høyres Landsforbund fram til 1973 

1976: Medlem Høyres sentralstyre

1981: Innvalgt på Stortinget 

1994-2004: Leder Høyre 1994-2004

2001: Utenriksminister i regjeringen Bondevik-II fram til 2005.

2004: Ble utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden 2004

Kilde: Stortingets biografi


Når han for siste gang spaserer ned løvebakken er det etter 42 år i politikken. 14 år i kommunestyret, 28 år på stortinget var nok, mener Pettersen. Sitt første verv, i Unge Høyres landsforbund, fikk han allerede i 1967.

- Det er alltid mange som er sultne, og det er på tide å la andre slippe til, sier Petersen til Dagbladet.no.

Ikke broiler

Før han startet for fullt i politikken var Petersen ansatt som juridisk konsulent i NORAD. Han mener dette, og erfaringen fra lokalpolitikken, har gjort karrieren ble lang.

- Jeg unngikk med en hårsbredd å bli en «politisk broiler». Nå går det for fort for mange. Det gjør også at de blir politisk pensjonert for tidlig, de vil jo ha en karriere videre, sier Petersen.

I den nåværende stortingsperioden er han leder for forsvarskomiteen.

- Hva er det viktigste som har skjedd i ditt politiske liv?

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Det var at vi fikk til et regjeringsskifte i 2001. Det var et trøblete 90-tall for Høyre, men der lykkes vi. Det viktigste den regjeringen fikk til var å få orden i norsk økonomi og å legge et grunnlag for videre vekst, sier Petersen.

Ikke overrasket

Han er usikker på hva han skal gjøre etter at karrieren i politikken  får en brå slutt neste år, men tror det finnes nok å ta fatt i.

- Det livet jeg lever nå, sammenliknet med tiden som statsråd og partileder, er rolig. Så jeg skal ikke trappe ned, Petersen.

Hvordan reagerte de nærmeste da du fortalte om at du ikke tar gjenvalg?

- Det kom vel ikke som en overraskelse.

Petersen skriver i brevet til nominasjonskomiteen at det har vært et stort privilegium å få representere Akershus Høyre gjennom 28 år.

I MIDTEN: Daværende Statsminister Thorbjørn Jagland (f.v.), Høyres leder Jan Petersen og Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen fotografert rett før starten på partilederdebatt i 1997.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer