Jan skryter av Powell

Utenriksminister Jan Petersen (H) berømmer Colin Powells tale i Sikkerhetsrådet i går, og forstår at amerikanerne er utålmodige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en meget god tale. Det er lett å forstå at noen ønsker å sette strek. Men det viktige er nå å dra Sikkerhetsrådets medlemmer sammen. Sikkerhetsrådet er mest effektivt når det står sammen, sier Petersen.

Så fjernsyn sammen

Da hadde han og statsminister Kjell Magne Bondevik sittet sammen foran fjernsynet på Statsministerens kontor og fulgt sendingene fra Sikkerhetsrådet i går ettermiddag. Der markerte Frankrike og USA seg som klare motpoler, med forskjellig syn på det de nettopp hadde hørt.

Jan Petersen synes at både USAs utenriksminister Colin Powell og Frankrikes Dominique de Villepin holdt gode taler.

- De argumenterte begge godt for sine løsninger, sier Petersen, som understreker at regjeringen vil gi våpeninspektørene mer tid.

- Det er positivt at inspektørene har kunnet rapportere om framgang. Det tyder på at FN-sporet har virket og at presset er viktig. Vi mener det er riktig å gi inspektørene mer tid, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Må bli enige

Han mener at faren for krig er overhengende hvis Sikkerhetsrådet ikke blir enige, og har fortsatt tro på at det er mulighet for en fredelig løsning.

Utenriksministeren vil ikke legge alt ansvar for å bli enig på USA. Han mener alle må gi og ta, og sikter til både USA, Frankrike og Tyskland.

- Begynner du å bli utålmodig?

- Jeg tror alle helst hadde sett at Irak hadde samarbeidet bedre, sier Petersen.

- Er du mer optimistisk eller pessimistisk etter våpeninspektørenes siste rapport?

- Jeg er omtrent der jeg var. Jeg hadde vel ikke ventet så mye.

Han kom med spesialfly fra Bratislava i Slovakia i går ettermiddag for å rekke overføringen fra Sikkerhetsrådet. På grunn av den urolige verdenssituasjonen er det usikkert om utenriksministeren drar til Kenya i morgen, slik han planla.