Jan Terje kjente 67 kolleger som fikk kreft

- Burde få alle alarmklokker til å ringe.

EKOFISKTANKEN: Å jobbe på den såkalte Ekofisktanken var som å jobbe i ei giftgryte, hevder Jan Terje Biktjørn og mange andre syke oljearbeidere. Fotomontasje: Jan Dahl og Norsk Oljemuseum/Husmo
EKOFISKTANKEN: Å jobbe på den såkalte Ekofisktanken var som å jobbe i ei giftgryte, hevder Jan Terje Biktjørn og mange andre syke oljearbeidere. Fotomontasje: Jan Dahl og Norsk Oljemuseum/Husmo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Søndag avslørte Dagbladet.no at giftskadde, kreftsyke og enker etter tidligere Ekofisk-arbeidere saksøker oljegiganten ConocoPhillips i USA.

ALF Offshore, en underavdeling i Arbeidsmiljøskaddes landsforening, har startet en egen kartlegging av krefttilfeller blant oljearbeiderne fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen.Foreløpig har de ei liste som teller 94 navn. 62 av dem er døde, 32 lever fremdeles.

Tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn kjente hele 67 av de 94 kreftrammede på lista.

- I min jobb som turbinmekaniker, reiste jeg mye rundt på de ulike installasjonene på Ekofisk i mange år, så jeg kjente nokså mange. Likevel reagerer jeg på at jeg kjente så mange kolleger som fikk kreft. I min private omgangskrets kjenner jeg knapt noen med kreft, sier Biktjørn.

ALF Offshore trekker fram at svært mange på lista har fått kreft i forholdsvis ung alder. - Folk ble syke og forsvant- Mange ble rammet i pluss, minus femti års alder. De aller fleste på lista fikk kreft før fylte 60 år, sier Biktjørn.

Oljearbeiderne har blant annet utviklet blodkreft, tarmkreft, nyrekreft og prostatakreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer