Jan Terje kjente 67 kolleger som fikk kreft

- Burde få alle alarmklokker til å ringe.

EKOFISKTANKEN: Å jobbe på den såkalte Ekofisktanken var som å jobbe i ei giftgryte, hevder Jan Terje Biktjørn og mange andre syke oljearbeidere. Fotomontasje: Jan Dahl og Norsk Oljemuseum/Husmo
EKOFISKTANKEN: Å jobbe på den såkalte Ekofisktanken var som å jobbe i ei giftgryte, hevder Jan Terje Biktjørn og mange andre syke oljearbeidere. Fotomontasje: Jan Dahl og Norsk Oljemuseum/HusmoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Søndag avslørte Dagbladet.no at giftskadde, kreftsyke og enker etter tidligere Ekofisk-arbeidere saksøker oljegiganten ConocoPhillips i USA.

ALF Offshore, en underavdeling i Arbeidsmiljøskaddes landsforening, har startet en egen kartlegging av krefttilfeller blant oljearbeiderne fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

Foreløpig har de ei liste som teller 94 navn. 62 av dem er døde, 32 lever fremdeles.

Tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn kjente hele 67 av de 94 kreftrammede på lista.

- I min jobb som turbinmekaniker, reiste jeg mye rundt på de ulike installasjonene på Ekofisk i mange år, så jeg kjente nokså mange. Likevel reagerer jeg på at jeg kjente så mange kolleger som fikk kreft. I min private omgangskrets kjenner jeg knapt noen med kreft, sier Biktjørn.

ALF Offshore trekker fram at svært mange på lista har fått kreft i forholdsvis ung alder.

- Folk ble syke og forsvant

- Mange ble rammet i pluss, minus femti års alder. De aller fleste på lista fikk kreft før fylte 60 år, sier Biktjørn.

Oljearbeiderne har blant annet utviklet blodkreft, tarmkreft, nyrekreft og prostatakreft.

- Vi så at folk ble syke og forsvant, men det tok lang tid før vi satte det i sammenheng med kjemisk eksponering, sier giftskadde Jan Terje Biktjørn.

Frykten for kreft er stor blant de skadde fra Ekofisk.

- De som fikk kreft og døde, hadde de samme symptomene mange av oss sliter med før kreften brøt ut. Det er klart vi lurer på hvem av oss som blir den neste.

- Høyt tall
Prosjektleder for Kreftregisterets prosjekt om kreft og dødelighet offshore, Tom Kristian Grimsrud, skal snart ha et møte med Jan Terje Biktjørn og ALF Offshore.

- At han kjenner hele 67 kolleger på Ekofisk som fikk kreft, høres umiddelbart mye ut. Det er klart vi stusser over et så høyt tall, sier Grimsrud til Dagbladet.no.

Uten flere opplysninger kan han ikke utelukke at dette skyldes naturlige variasjoner, men han reagerer spesielt over å høre at så mange i relativt ung alder har utviklet kreft.

- I alderen under 50 år er kreft langt sjeldnere, påpeker Grimsrud.

Prosjektlederen i Kreftregisteret ser ikke bort i fra at materialet de Ekofisk-skadde har samlet inn kan være av betydning.

- Vi vil gjerne høre hva de har å berette. Deres informasjon kan være av betydning for det prosjektet vi har ansvaret for, sier Tom Kristian Grimsrud.

FARLIG GØRR: I mange arbeidsoperasjoner på oljeplattform, gjelder det å beskytte seg mot farlige kjemikalier. Foto: Privat
FARLIG GØRR: I mange arbeidsoperasjoner på oljeplattform, gjelder det å beskytte seg mot farlige kjemikalier. Foto: Privat Vis mer

I 1996 startet Kreftregisteret prosjektet «Kartlegging av kreftrisiko og årsaksspesifikk dødelighet blant ansatte i norsk offshorevirksomhet». 28 000 plattformarbeidere har svart på spørreskjema. Forskningsprosjektet har fått støtte av Norges forskningsråd, og det videre arbeidet vil starte i 2009. Kreftregisteret venter å kunne gi klare svar på kreftrisikoen for de ulike arbeidsgruppene offshore i løpet av de kommende årene.

I november 2005 avslørte Dagbladet hvordan oljebransjen trenerte Krefregisterets prosjekt i mange år.

Gir arbeidsmiljøet skylda
Leder i ALF Offshore Øystein Haugland har selv 31 år bak seg på Ekofisk.

- Også jeg kjente til mange av dem som utviklet kreft. Det var alt for mange, og de var alt for unge. Vi ser fram til møtet med Kreftregisteret om dette, sier Haugland.

Han mener at kreftfunnene ikke kan være tilfeldig.

- Det må ha en årsak. Arbeidsmiljøet, sier Haugland.

- Alarmklokker
Også avdelingsdirektør og lege Helge Kjus i Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) reagerer på at en oljearbeider kjenner 67 kolleger som fikk kreft.

- Det er klart at det er et tett nettverk i Nordsjøen hvor mange kjenner mange, og det er umulig å ta stilling til realiteten i disse tallene. Likevel høres det umiddelbart som et høyt tall. Dette understreker behovet for nærmere undersøkelser, sier Kjus til Dagbladet.no.

KRITISK: Yrkeshygieniker Halvor Erikstein i Safe mener helsekartlegging av oljearbeiderne er på sin plass. Foto: Helle Aasand
KRITISK: Yrkeshygieniker Halvor Erikstein i Safe mener helsekartlegging av oljearbeiderne er på sin plass. Foto: Helle Aasand Vis mer

Yrkeshygieniker Halvor Erikstein i fagforeningen Safe sitter i referansegruppa for Krefregisterets undersøkelse offshore og i styrimgsgruppa for det pågående kjemikalieprosjektet til Oljeindustriens landsforening (OLF).

- I OLF-prosjektet gjøres det ikke forsøk på helsekartlegging av oljearbeiderne. Det mangler fullstendig. Fokus er utelukkende på eksponeringskartlegging, sier Erikstein.

Han reagerer sterkt på at Biktjørn kjenner så mange som fikk kreft.

- Jeg har ikke ord for hvor sterkt inntrykk det gjør på meg at én mann kjenner mange titalls kreftrammede kolleger. Det burde få alle alarmklokker til å ringe, sier Erikstein til Dagbladet.no.

Yrkeshygienikeren mener det bør settes i gang helsekartlegging av oljearbeiderne.

- Og da snakker jeg ikke bare om kreft. Vi må ikke glemme MS-saken på Statfjord-feltet, sier Erikstein.

Doblet blodkreftrisiko
Det er allerede bevist at oljearbeidere i Nordsjøen løper høyere risiko enn andre for å utvikle kreft. I august 2006 avslørte Dagbladet.no at arbeidere på oljeplattform løper dobbelt så høy risiko for å utvikle blodkreft som normalbefolkningen.

SØKSMÅL: Jan Terje Biktjørn (t.v) og Jan-Erik Tandberg flankeres av Jill Erickson og Lisa Sechelski i advokatfirmaet Arnold & Itkin
SØKSMÅL: Jan Terje Biktjørn (t.v) og Jan-Erik Tandberg flankeres av Jill Erickson og Lisa Sechelski i advokatfirmaet Arnold & Itkin Vis mer

Universitetet i Bergen står bak studien som omfatter 70 600 oljearbeidere, samt 395 118 referansepersoner trukket fra den generelle yrkesaktive befolkningen.