Janet godkjent som sentralbanksjef

Hun er den første kvinnen i den mektige stillingen i bankens 100-årige historie.

GODKJENT:Janet Yellen, som var nominert til stillingen av president Barack Obama, fikk tverrpolitisk støtte fra begge partier i det dypt splittede kammeret. Foto: Reuters/Price Chambers/NTB Scanpix
GODKJENT:Janet Yellen, som var nominert til stillingen av president Barack Obama, fikk tverrpolitisk støtte fra begge partier i det dypt splittede kammeret. Foto: Reuters/Price Chambers/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Janet Yellen, som var nominert til stillingen av president Barack Obama, fikk tverrpolitisk støtte fra begge partier i det dypt splittede kammeret.

Stemmetallene var 56 for henne og 26 imot blant Senatets 100 medlemmer, hvorav 55 er demokrater og 45 republikanere. Alle som stemte mot henne var republikanere, men elleve republikanere stemte ja.

Det er likevel ikke en like stor margin som forgjengeren Ben Bernanke ble valgt med da han i sin tid ble godkjent

Yellen overtar etter Bernanke når han 31. januar går av som sjef i sentralbanken, som i USA heter Federal Reserve, etter åtte år i jobben.

Avvikle støttekjøp En av den 67-årige Yellens første og viktigste oppgaver blir å innlede avviklingen av sentralbankens støtteoppkjøp av statsobligasjoner, som i virkeligheten er trykking av penger, uten å sette den skjøre veksten i fare.

Særlig viktig blir det å få ned arbeidsløsheten. Den sank i november til 7 prosent, men er fortsatt langt høyere enn det hun, Bernanke og Obama anser som tilfredsstillende.

Hyllest Obama kom med uforbeholden hyllest av Yellen da han kommenterte godkjenningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer