Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janet godkjent som sentralbanksjef

Hun er den første kvinnen i den mektige stillingen i bankens 100-årige historie.

GODKJENT:Janet Yellen, som var nominert til stillingen av president Barack Obama, fikk tverrpolitisk støtte fra begge partier i det dypt splittede kammeret. Foto: Reuters/Price Chambers/NTB Scanpix
GODKJENT:Janet Yellen, som var nominert til stillingen av president Barack Obama, fikk tverrpolitisk støtte fra begge partier i det dypt splittede kammeret. Foto: Reuters/Price Chambers/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Janet Yellen, som var nominert til stillingen av president Barack Obama, fikk tverrpolitisk støtte fra begge partier i det dypt splittede kammeret.

Stemmetallene var 56 for henne og 26 imot blant Senatets 100 medlemmer, hvorav 55 er demokrater og 45 republikanere. Alle som stemte mot henne var republikanere, men elleve republikanere stemte ja.

Det er likevel ikke en like stor margin som forgjengeren Ben Bernanke ble valgt med da han i sin tid ble godkjent

Yellen overtar etter Bernanke når han 31. januar går av som sjef i sentralbanken, som i USA heter Federal Reserve, etter åtte år i jobben.

Avvikle støttekjøp En av den 67-årige Yellens første og viktigste oppgaver blir å innlede avviklingen av sentralbankens støtteoppkjøp av statsobligasjoner, som i virkeligheten er trykking av penger, uten å sette den skjøre veksten i fare.

Særlig viktig blir det å få ned arbeidsløsheten. Den sank i november til 7 prosent, men er fortsatt langt høyere enn det hun, Bernanke og Obama anser som tilfredsstillende.

Hyllest Obama kom med uforbeholden hyllest av Yellen da han kommenterte godkjenningen.

- Det amerikanske folk får nå en innbitt forkjemper som forstår at det viktigste målet for økonomi- og finanspolitikken er å skape bedringer i livet, jobben og levestandarden til amerikanske arbeidere og deres familier, sa han.

Han peker på at Yellen er en av USAs mest respekterte økonomer, og at hun som visepresident i sentralbanken i tre år, bidro til å få USA ut av nedgangen og inn på et vekstspor.

Solid renommé Yellen har et solid renommé som akademiker ved California-universitetet i Berkeley, og som ansatt i mange år i sentralbanken ventes hun ikke å endre vesentlig på kursen som Bernanke har staket ut.

Hun har vært en svoren tilhenger av innsatsen til Bernanke for å holde økonomien over vann, blant annet ved å redusere renten nesten til null og kjøpe massive mengder statsobligasjoner.

Hun har hele tiden ment at ved å redusere lånekostnadene ville sysselsettingen og økonomien som helhet få ny vekst.

Og nå tyder alt på at medisinen var den rette. Arbeidsløsheten har falt fra sitt toppnivå på 10 prosent, og veksten i tredje kvartal i fjor var den beste på to år.

Hull i glasstaket Valget av Yellen til den viktige stillingen blir også ansett som et betydningsfullt gjennombrudd for kvinner i ledelsesposisjoner i USA.

«Hennes velfortjente oppstigning til presidentstolen slår et merkbart hull i glasstaket som i altfor lang tid har holdt kvinner borte fra de mektigste stillingene i landet,» sier USAs faglige landsorganisasjon AFL-CIOs leder Richard Trumka.

Terry O'Neill, som leder National Organization for Women, sier hun håper Yellens utnevnelse skal bane veien for flere kvinner i finansverdenen.

Det samme mener Lisa Murkowski, en av elleve republikanere som stemte for henne.

I et intervju i 1995 sa Yellen at kvinner var underrepresentert i de øverste lagene av mange områder og at endringer i dette trolig ville drøye lenge. Men hun sa også at hun selv aldri har følt seg diskriminert

- Jeg har hatt alle muligheter til å lykkes, og det mener jeg at alle kvinner burde ha, sa hun.

(NTB)