Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janne Jemtlands bestevenninne gråt i retten: - Jeg stolte jo på ham

Hun var Janne Jemtlands beste venn. Nå forteller hun at Janne ville skilles og åpner opp om dagene etter forsvinningen.

DØD: Janne Jemtland ble funnet død i elva Glomma den 13. januar 2018. I dag vitnet bestevenninna hennes i retten. Foto: NTB Scanpix
DØD: Janne Jemtland ble funnet død i elva Glomma den 13. januar 2018. I dag vitnet bestevenninna hennes i retten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Det tok over to uker fra Janne Jemtland ble skutt natt til 29. desember i fjor, før ektemannen hennes Svein Jemtland ble pågrepet 12. januar.

I dag vitnet en kvinne i 30-åra, som omtaler seg som Jannes bestevenninne, i rettssaken mot ham. Svein Jemtland nekter straffskyld for forsettlig drap, og hevder skuddet natt til 29. desember gikk av ved et uhell. Han har imidlertid erkjent å ha pakket inn liket, fraktet det til Glomma og dumpet det der.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

Han har i tillegg erkjent at han skjulte spor og løy overfor familie, venner og politi.

Janne Jemtlands nære venninne var tydelig berørt og gråt under deler av vitnemålet i Hedmarken tingrett i dag.

I dagene etter forsvinningen var hun hjemme hos paret nesten hver dag og hadde nær kontakt med barna. Før Jannes forsvinning, skal de to ha hatt daglig kontakt.

- Vi snakket om det meste. Janne var snill og omtenksom og stilte opp for de hun brydde seg om. Hun var Janne, hun var seg selv, sier hun.

Hun sier hun også at hun anså Svein Jemtland som en god venn.

Ville skilles

Vitner forteller også - i likhet med flere andre vitner som har vært inne i retten -at paret kunne krangle høylytt.

- Første gang Janne snakket om skilsmisse til meg tror jeg var i 2015. Hun ville skilles. Hun var helt krystallklar på at nå i desember ville hun skilles.

- Det var i desember det gikk opp for meg at hun hadde bestemt meg. Da sa hun noe til meg som gjorde at jeg skjønte det. Hun sa hun ikke hadde noen følelser for Svein lenger. At hun var ferdig, sier venninna.

Statsadvokat Iris Storås spør hvordan Svein Jemtland reagerte på dette.

- Han elsket Janne. Han var fortvilet og ville ikke at de skulle skilles. Han ringte meg og spurte om jeg kunne prate med Janne og minne henne på om alt det vi fine de hadde opplevd sammen. Han var ganske desperat, forteller hun.

- Han var bekymret

28. desember skal avdødes bestevenninne ha sendt meldinger med Janne Jemtland mens venninna stelte seg til romjulsfest på kvelden. Venninna var selv ikke til stede, og fikk dagen etter, 29. desember, de første bekymringsmeldingene.

Klokka 11.30 den formiddagen skal hun ha fått en melding av Svein Jemtland som spurt henne om hun visste hvor Janne var.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Jeg snakket med ham igjen klokka ti-elleve den kvelden. Da var han bekymret, han lurte på hvor hun var, og prøvde å finne henne.

Dagen etter, 30. desember, skal Jemtland igjen ha ringt venninna, og de skal ha snakket om at en av de bør ringe politiet. Samme dag ringte tiltalte inn til politiet, og sa at kona hans var forsvunnet.

- Jeg stolte jo på ham

Den samme dagen reiste venninna i 30-åra hjem til paret.

- Svein var lei seg og bekymret. Det var ikke noe hurra meg rundt-stemning. Du så at han hadde det vondt.

Hun forteller at hun var i parets hjem nesten hver dag den uka. Det samme har Jemtland-parets barn forstått.

- Den uka var vond. Vi lurte på hvor Janne var, og jeg så at Svein hadde det veldig vondt. Jeg stolte jo på ham, og det var ikke godt å se at han hadde det så vondt. Det var tøft, men det begynte sakte og sikkert å gå opp for meg at det var noe som ikke stemte, men jeg ville ikke se det.

7. januar hadde Janne Jemtland vært forsvunnet i over ei uke. Venninna sier at hun denne dagen begynte å se at det ikke var noe som stemte. I dagene som kom, sluttet hun å reise på besøk til familien.

- Jeg klarte ikke å forstå det

Bare dager etterpå, 12. januar, ble Svein Jemtland pågrepet og siktet for forsettlig drap. Statsadvokaten spør hvordan venninna reagerte når hun fikk høre nyheten.

- Jeg var sint.

- Hvem var du sint på?

- Svein. Måten han hadde behandlet henne i ettertid, bare dumpet henne i Glomma. At han var villig til å la sine egne barn tro at mora hadde forlatt dem frivillig. Jeg klarer ikke å forstå det, sier hun.

- Hun ønsket skilsmisse

Et annet vitne i dag er enig i bestevenninna sin påstand om skilsmisse. Vitnet er nabo og venninne av Janne og fortalte om hvordan avdøde også til henne skal ha gitt uttrykk for at hun ønsket skilsmisse.

- Vi var blant annet på en ferietur i fjor sommer. Da var det mye prat om at hun ønsket skilsmisse, fortalte hun.

I et avhør i februar forklarte kvinnen at Janne var «redd for hvordan siktede ville reagere eller hva han ville finne på hvis hun tok med seg barna og forlot ham».

Påtalemyndigheten mener Svein Jemtlands oppførsel overfor venner, familie og politi i etterkant av skuddet som drepte kona, er straffeskjerpende. Det ble satt i gang en omfattende leteaksjon og en gigantisk etterforskning etter at hun forsvant. Jannes bestevenninne er én av flere som skal vitne om hva de opplevde i dagene etter 29. desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!