TILTALT: Svein Rishovd Jemtland er tiltalt for drap på kona Janne Jemtland i desember i fjor. Den tidligere fremmedlegionæren risikerer 21 års fengsel. Foto: Privat
TILTALT: Svein Rishovd Jemtland er tiltalt for drap på kona Janne Jemtland i desember i fjor. Den tidligere fremmedlegionæren risikerer 21 års fengsel. Foto: PrivatVis mer

Janne Jemtlands ektemann tiltalt for drap: - Skjøt sin hustru i hodet med pistol

Svein Rishovd Jemtland nekter straffskyld etter tiltalen. Kan få 21 års fengsel.

Statsadvokatene i Hedmark og Oppland har i dag tatt ut tiltale mot Svein Jemtland (47), ektefellen til Janne Jemtland.

Tiltalen gjelder overtredelse av straffeloven § 275 for natt til 29. desember 2017 å ha drept sin kone. Gjemingsbeskrivelsen i tiltalen lyder slik:

«Fredag 29. desember 2017 ca. 02.15 i X i Ringsaker, skjøt han sin hustru A i hodet med en pistol, kal 9 mm av merke Makarov. Skuddskaden var dødelig og førte til umiddelbar bevisstløshet. Kort tid etter senket han hustruen ned i vann slik at hun døde av drukning» heter det i tiltalen.

- Saken vil nå bli oversendt Hedmarken tingrett for berammelse. Det forventes at hovedforhandlingen påbegynnes i tråd med forhåndsberammingen 12. november 2018, skriver statsadvokat Iris Storås.

Janne Jemtland ble drept natt til 29. desember i fjor. Svein Jemtland nekter straffskyld for drap.

Han har hevdet pistolen gikk av ved et uhell.

- Forklaringen hans er den samme som før. Vi tar tiltalen til etterretning og forbereder oss til hovedforhandlingene, Jeg ønsker ikke uttale meg mer om saken før rettssaken, sier hans forsvarer Ida Andenæs, som opplyser at det ikke har vært noen nye avhør i saken.

Tiltalen er tatt ut etter riksadvokatens ordre.

Sier det var uhell

Svein Jemtland har nektet straffskyld for forsettlig drap, men har forklart seg i detalj om hva som skjedde før, etter og under hendelsen. Han har hevdet at det dødelige pistolskuddet som traff Janne Jemtland var et uhell.

Han ble pågrepet omkring to uker etter at Jemtland forsvant.

8. mai, etter en rekke søk i blant annet dyp snø, ble den aktuelle pistolen funnet i ski- og turområdet Vangsåsen mellom Hamar og Brumunddal. Det var den siktede selv som pekte ut området for politiet. Det var også han som fortalte politiet at de kunne finne Janne Jemtland i Glomma ved Eid bru i Våler. Funnet ble gjort 15 dager etter at hun døde.

Våpenet er ikke registrert på Jemtland, men politiet har en klar oppfatning om at det var drapsvåpenet.

De mener Jemtland ble skutt i hodet, før spor ble skjult, liket ble fraktet bort og pistolen dumpet. Politiet mener Jemtland ble senket i Glomma med et batteri.

Svein Jemtland, som har sittet i varetekt siden januar, ble i forrige varetektsfengslet fram til hovedforhandlingene 12. november, og begjærte da seg løslatt. Hans begjæring ble ikke tatt til følge.

Voldsdømt

Svein Jemtland er tidligere straffedømt for flere forhold på 90-tallet.

Dagbladet har fått tilgang til to av dommene hvor ektemannen blant annet dømmes for ordensforstyrrelser.

I en dom fra 1992 knyttes han til det mye omtalte «slaget om Brumunddal», 31. august 1991. Jemtlands ektemann var da i begynnelsen av 20-åra.

TV2 melder at ektemannen i en annen dom - fra 1991 - ble dømt for grov vold mot en mannlig innvandrer. Ifølge dommen skal ektemannen ha slått og sparket offeret slik at vedkommende ble sykmeldt i over to uker. 47-åringen ble da dømt for grov vold.

Den drapssiktede ektemannen har også en lang karriere bak seg i den profesjonelle franske kampstyrken Fremmedlegionen, der ikke-franskmenn også kan verve seg. Mannen vervet seg til legionen etter de straffbare forholdene.

Janne og ektemannen bodde i mange år i Frankrike mens han tjenestegjorde. Ekteparet har to barn sammen. Ifølge Hamar Arbeiderblad tjenestegjorde han over 20 år i legionen etter å ha vervet seg midt på 90-tallet.

Saken oppdateres