I FRIHET: Det tok to uker før politiet pågrep og siktet Svein Jemtland (47) for drap. Før den tid beveget han seg rundt i Brumunddal og bodde hjemme på gården der politiet mener han skjøt kona si. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I FRIHET: Det tok to uker før politiet pågrep og siktet Svein Jemtland (47) for drap. Før den tid beveget han seg rundt i Brumunddal og bodde hjemme på gården der politiet mener han skjøt kona si. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Drapet på Janne Jemtland

Jannes bror bodde med den drapstiltalte ektemannen: - Alt er bare tragisk

- Mor er borte, og far er tiltalt for å ha drept det kjæreste de har, sier barnas bistandsadvokat.

Janne Jemtland (36) ble drept i Brumunddal natt til 29. desember i fjor.

I dag ble hennes ektemann Svein Rishovd Jemtland (47) tiltalt for drapet.

Ifølge tiltalen skjøt han Janne rundt klokka 02.15 utenfor parets bolig ved Brumunddal i panna med en Makarov pistol. Undersøkelsene har vist at skuddskaden var dødelig og førte til umiddelbar bevisstløshet.

Kort tid etter senket han kona ned i Glomma, slik at hun døde av drukning.

Mannen nekter straffskyld etter tiltalen og hevder pistolskuddet gikk av ved et uhell.

Ringte selv politiet

Det var ektemannen som først ringte til politiet og fortalte at Jemtland var borte. Det skjedde lørdag 30. desember.

Politiet mener ektemannen selv hadde drept henne halvannet døgn før dette. Først dagen etter, på nyttårsaften, ble hun formelt meldt savnet. Ektemannen har selv uttrykt seg kritisk overfor politiet for at de ikke startet søk tidligere.

Først to uker etter forsvinningen ble Svein Jemtland pågrepet for drap. Kort tid etter ble kona hans funnet død i Glomma ved Eid bru, over åtte mil fra parets hjem, der politiet mener drapet skjedde.

FUNNET: Janne Jemtland ble funnet død i Glomma, omkring åtte mil fra parets hjem ved Brumunddal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FUNNET: Janne Jemtland ble funnet død i Glomma, omkring åtte mil fra parets hjem ved Brumunddal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bodde med Jannes bror

Saken fikk allerede i forsvinningsfasen massiv oppmerksomhet, og i de to ukene før Svein Jemtland ble pågrepet og siktet for drap, bodde Jannes bror Terje Opheim (45) sammen med ham og barna for å støtte dem.

- Det var spesielt å bo med ham, med tanke på at han ble siktet i ettertid, sa Opheim til Dagbladet da søstera Janne ble begravet i Veldre kirke i Brumunddal 29. januar.

Opheim fikk på forhånd beskjed om at det ville komme en tiltale mot søsteras ektemann i dag.

BROR: Terje Opheim. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BROR: Terje Opheim. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært ei lang ventetid. Alt er bare tragisk i denne saken, sier Opheim til Dagbladet.

- Ser fram til rettssak

Svein Jemtland nekter straffskyld for forsettlig drap.

- Hva han sier om det, er ikke noe jeg vil dele. Jeg forholder meg til tiltalen. Hans forklaring får stå for hans regning. Jeg forholder meg til at han er tiltalt, og ser fram til å få gjennomført rettssaken. Jeg har tiltro til rettsvesenet, sier Opheim.

- Det skal bli godt å komme i gang med saken og bli ferdig med det, legger han til.

Han vet ennå ikke om han vil bli innkalt som vitne, eller om han vil være til stede i rettssalen.

- Ekstremt for barna

BISTANDSADVOKAT: Inger Johanne Reiestad Hansen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Inger Johanne Reiestad Hansen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Svein og Janne Jemtland har to barn sammen. Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for de etterlatte. Rettssaken er berammet i Hedmarken tingrett på Hamar i tre uker fra 12. november.

- Det blir rettssak, som selvsagt blir en stor belastning for barna. Vi prøver så godt vi kan å sørge for en mest mulig normalisert hverdag for dem, og er alltid i forkant med god og nøktern informasjon, og sørger for at de ikke leser om ting i mediene i forkant. Det er en ekstremt presset situasjon de er i nå, sier Hansen til Dagbladet.

Det er også bistandsadvokaten som eventuelt framsetter påstand om erstatning, oppreisning og tap av arveretten. Hansen sier dette ennå ikke er avklart, men at det jobbes med.

Hun omtaler saken som vanskelig for de etterlatte.

- All ventetid i slike saker er vanskelig. Det blir veldig mye oppmerksomhet og en ekstra belastning når saken pågår.

Hun beskriver situasjonen barna står i, som ekstrem.

- Mor er borte, og far er tiltalt for å ha drept det kjæreste de har. Det er to tap som er fryktelig vanskelig. Det er ikke mye som er mer ekstremt å oppleve, sier hun.

- Vi har bevis

Dagbladet har mandag vært i kontakt med statsadvokat Iris Storås, som har tatt ut tiltalen mot Jemtlands ektemann. Hun holder foreløpig kortene tett til brystet når det kommer til detaljene i saken.

- Tidsperspektivet og hva som har skjedd mellom skuddet og nedsenkingen i vann, vil bli sentrale detaljer i hendelsesforløpet. Derfor vil jeg ikke kommentere dette før i tingretten, sier Storås.

- Mener dere å ha full over oversikt over hva som har skjedd i det aktuelle tidsrommet?

- Vi mener vi har bevis. Mer enn det vil jeg ikke si på nåværende tidspunkt, sier statsadvokaten.

Svein Jemtland nekter straffskyld for drap, og har hevdet pistolen gikk av ved et uhell.

- Forklaringen hans er den samme som før. Vi tar tiltalen til etterretning og forbereder oss til hovedforhandlingen. Jeg ønsker ikke uttale meg mer om saken før rettssaken, sier hans forsvarer Ida Andenæs, som opplyser at det ikke har vært noen nye avhør i saken.

Tiltalen er tatt ut etter Riksadvokatens ordre.