Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Janne Jemtland:

Jannes bror om den nye siktelsen: - Vi håper det bare er snakk om falsk forklaring

En mann er siktet for falsk forklaring i forbindelse med etterforskningen av drapet på Janne Jemtland. Nå venter familien på flere svar.

GODT Å VITE: Janne Jemtlands bror, Terje Opheim, forteller til Dagbladet at familien er glad for å få svar på hvordan søsteren ble drept. Bildet ble tatt da Dagbladet traff ham etter søsterens begravelse forrige fredag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GODT Å VITE: Janne Jemtlands bror, Terje Opheim, forteller til Dagbladet at familien er glad for å få svar på hvordan søsteren ble drept. Bildet ble tatt da Dagbladet traff ham etter søsterens begravelse forrige fredag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under politiets pressekonferanse på politihuset i Hamar fredag bekreftet politiet i Innlandet at Janne Jemtland døde etter å ha blitt skutt med håndvåpen, og at drapet skjedde utendørs hjemme på gården. Politiet har ikke funnet våpenet.

Janne Jemtlands bror, Terje Opheim, forteller at det er godt å få visshet om hva som har skjedd.

- Det er godt å få vite, selv om det uansett er tragisk. Vi får ikke Janne tilbake, sier han til Dagbladet.

Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden, opplyste at det nå også er kommet nye opplysninger i saken. Onsdag denne uka pågrep politiet en mann som er siktet for å ha forklart seg uriktig i vitneavhør i forbindelse med etterforskningen.

Uviss relasjon til den drepte

- Han har tidligere forklart seg som vitne. Vi mener hans forklaring er uriktig, og vi har behov for å avklare hans rolle i saken, sa Eynden.

Den pågrepne mannen forklarte seg for politiet 17. januar. Ifølge Eynden har ikke politiet per nå grunn til å mistenke at mannen har hatt noe med drapet å gjøre.

Politiet vil ikke opplyse hvilken relasjon den siktede mannen har til Janne Jemtlands drapssiktede ektemann eller til offeret. Det ønsker heller ikke den siktedes advokat Jørn Mejdell Jakobsen å opplyse om.

Familien venter

Janne Jemtlands bror forteller at familien venter på å få flere svar knyttet til den nye siktelsen i saken.

- Vi håper at det bare er snakk om falsk forklaring og ikke noe annet. Vi venter på å få vite hvorfor han er arrestert, sier Opheim.

Retten vil løslate

Mannen ble framstilt for fengsling i Hedmarken tingrett klokka 11. fredag. Retten mente imidlertid at den siktede måtte løslates. Mannen i 40-åra blir likevel sittende fengslet inntil videre i påvente av lagmannsrettens avgjørelse.

MØTTE IKKE: Mannen i 40-åra, som er siktet for falsk vitneforklaring i forbindelse med etterforskningen av drapet på Janne Jemtland, møtte ikke til fengslingsmøtet i Hedmarken tingrett. Hans advokat Jørn Mejdell Jakobsen argumenterte mot fengsling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTTE IKKE: Mannen i 40-åra, som er siktet for falsk vitneforklaring i forbindelse med etterforskningen av drapet på Janne Jemtland, møtte ikke til fengslingsmøtet i Hedmarken tingrett. Hans advokat Jørn Mejdell Jakobsen argumenterte mot fengsling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den siktede mannen møtte ikke selv til fengslingsmøtet.

- Han ønsket ikke å møte selv på grunn av presseoppbudet, sa hans advokat Jørn Mejdell Jakobsen til pressen til Dagbladet etter fengslingsmøtet.

Forsvareren forteller til Dagbladet at han ba om at hans klient løslates, da hans klient ikke har mulighet til å påvirke etterforskningen ved å endre på elektroniske spor.

- Ikke straffbart

Ifølge Jakobsen er ikke den siktede mannen enig i siktelsen. Han nekter straffskyld for å ha avgitt falsk forklaring.

Ifølge advokaten tar mannen siktelsen tungt. Hans klient er også tidligere straffedømt for narkotikavirksomhet.

FENGSLINGSMØTE: Advokat Jørn Mejdell Jakobsen ankommer Hedmarken tingrett i forbindelse med fengslingsmøte av den siktede mannen i 40-åra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FENGSLINGSMØTE: Advokat Jørn Mejdell Jakobsen ankommer Hedmarken tingrett i forbindelse med fengslingsmøte av den siktede mannen i 40-åra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Advokaten mener at de juridiske bestemmelsene gjør at hvis hans klient har forklart seg uriktig, så er dette likevel ikke straffbart. Han viser til et ledd i paragraf 221 om uriktig forklaring i straffeloven.

- Hvis det nå er sånn at min klient har forklart seg uriktig, så visste han allerede da han avga forklaringen at dette er en alvorlig sak. Etter min mening trenger han da ikke å forklare seg riktig. Det er et helt klart prinsipp i norsk strafferett at man ikke trenger å inkriminere seg selv, og trenger heller ikke snakke om dette, sier Jakobsen.

Funnet i Glomma

Janne Jemtland ble borte natt til 29. desember og meldt savnet dagen etter.

I 15 dager ble hun vurdert som savnet fram til politiet fredag 12. januar gjennomførte kriminaltekniske undersøkelser på eiendommen og i huset hvor hun bodde sammen med ektemannen og de to barna deres.

Der fant politiet avgjørende spor som førte til at hennes mann ble siktet for drap. Dagen etter påviste han for politiet et sted i Glomma ved Eid bru i Våler hvor den døde kvinnen ble funnet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Janne Jemtland ble skutt og at døde den 29. desember.

Etter begravelsen av Janne Jemtland i Veldre kirke i Brumunddal forrige fredag reiste broren Terje Opheim hjem til Trondheim. Han forteller at han og familien nå prøver å hverdagen til å fungere så godt som mulig og at alle får tilbud om den hjelpen de ønsker.

- Det tar litt tid. Det verste er å gå og ikke vite noe. Vi stoler på at politiet fortsatt gjør en god jobb for å finne ut hva som har skjedd, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!