LETTET: Janne Jemtlands bor, Terje Opheim, er lettet etter dommen mot Svein Jemtland. - Det gikk som jeg håpte, sier han til Dagbladet. Video: Trym Mogen Vis mer

Jemtland-saken

Jannes pårørende om dommen: - Jeg har ikke helt forstått det ennå

Nå har bistandsadvokaten forberedt barna på ny runde i retten.

HAMAR (Dagbladet): - Det var som jeg hadde håpet. Jeg er letta for at det ble slik, sier Janne Jemtlands eldre bror, Terje Opheim, til Dagbladet.

Opheim var en sentral del av Janne Jemtlands liv, og bodde hjemme hos Svein Jemtland og sønnene i dagene hun hadde status som savnet. På den tida var det bare Svein Jemtland selv som visste hva som hadde skjedd med Janne.

DOM: Mandag falt dommen mot Svein Jemtland. Video med tillatelse: TV 2 Vis mer

I dag ble han dømt til 18 års fengsel i Hedmarken tingrett, i tråd med påtalemyndighetens påstand. Svein Jemtland anket dommen på stedet, og den er dermed ikke rettskraftig ennå.

- Har ikke helt forstått det ennå

- Det var litt som forventa at han anket ut fra forklaringen han har hatt. Han har stått på sitt hele veien, sier Opheim.

Janne Jemtland ble skutt natt til 29. desember i fjor, for nesten et år siden. Det har vært lang ventetid for hennes familie.

- Det er en rar følelse at dommen nå omsider er her. Jeg er litt letta. Jeg har ikke helt forstått det ennå, men jeg er litt letta i kroppen, sier Opheim til Dagbladet.

Svein Jemtland anket dommen på stedet, noe som betyr ankeforhandlinger på Eidsivating lagmannsrett, mest sannsynlig på seinsommeren i 2019. Så langt fram har ikke Jannes pårørende tenkt ennå.

- Nå kommer jula, og en kan slappe av litt. Jeg er spent på hvordan jeg vil reagere, men jeg må bare ta det som det kommer, sier Opheim om tida framover.

- Ekstra belastning for barna

Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for parets to sønner.

- Det er greit at det nå ble en avklaring i denne saken. Det har heldigvis ikke gått så lang tid, men det er en belastning å gå og vente på en dom, sier hun til Dagbladet.

Hun var selv forberedt på at Svein Jemtland ville anke. Ifølge hans forsvarer Ida Andenæs hadde han bestemt seg på forhånd for å anke om dommen ble i tråd med påtalemyndighetens påstand.

- Det er en ekstra belastning for barna å gå gjennom en runde til. Jeg har forberedt barna på at dersom far blir dømt, så kan det gå en runde til. Det er ikke ukjent, men det er en ekstrabelastning, sier hun.

De to barna ble tilkjent oppreisningserstatning på 400 000 kroner hver. Bistandsadvokaten hadde i utgangspunktet lagt ned påstand om oppreisning på 450 000 for den eldste sønnen, som var hjemme drapsnatta, og 350 000 for den yngste sønnen.

- Det ganske høyt beløp, slik jeg mente det var grunnlag for, fordi det er så mange spesielle elementer som har ført til en merbelastning for barna. Dommeren valgte å ikke differensiere mellom dem. På lang sikt tror jeg det er riktig, fordi belastningen vil være akkurat like stor. De har mistet mor, og far har drept mor, sier hun.