Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «Jannik» er en fredsæl mann

«Jannik» Iversens advokater ber om frifinnelse for den tiltalte torpedoen. - Det er makta som rår i det norske samfunn.

I RETTEN: Jan Erik «Jannik» Iversen sier han er sikker på at Kjell Inge Røkke vil havne i fengsel. Video: Sindre Meldalen Vis mer

- Han gjør ikke noe forsøk på å framstille seg selv som en mann i det øverste sosiale sjikt som bare gjør pene ting. Det er ikke «Jannik». «Jannik» er i utgangspunktet en fredsæl mann, men gjennom disse meklerjobbene ferdes han i et annet miljø enn de fleste av oss, sier forsvarer Benedict de Vibe.

Han la ned påstand om at «Jannik» Iversen frifinnes for utpressing og for øvrig anses på mildest mulige måte. Ellers mente han passende straff ville være på rundt seks måneders fengsel.

Gjennom fire dager har tidligere voldsdømte Iversen fått retten til å bryte ut i latter flere ganger, samtidig som han har drevet gjøn med pressen i flere av pausene. De Vibe mener retten ikke må la seg blende av Iversens historikk.

TILTALT: Gambler og torpedo «Jannik» Iversen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TILTALT: Gambler og torpedo «Jannik» Iversen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det blir et og annet feilgrep. Men jevnt over, og da vil jeg se på hvordan han omgås alle her, uten problem. Han er åpen, fokusert og følger med på det som skjer, sier den tiltalte torpedoens forsvarer Benedict de Vibe i sitt sluttinnlegg for Oslo tingrett i dag.

Han mener torpedoen ikke hadde forsett eller vinnings hensikt i saken. Han hevder Iversen føren en «kamp» for at Røkke skal svare for seg.

- Selv om Janniks kamp ikke er over, så har vi i hvert fall kommet til første endestasjon. Han vet nok å velge sine midler med mer omhu neste gang. Det var en vanskelig situasjon han er brakt opp i. Han står alene i kampen mot Kjell Inge Røkke. Det er ikke lett.

- Han foretrekker gangster, om ikke profesjonell gambler, fordi han opptrer i et frynsete miljø, men han opptrer med en viss grad av stil, sier forsvareren.

- Forklarer seg ikke sannferdig

Påtalemyndigheten ber om 22 måneders fengsel for Iversen for å ha forsøkt å utpresse mangemilliardær Kjell Inge Røkke. Han nekter straffskyld, men har forklart at han ville ha penger fra milliardæren. Røkke nekter for dette og for noen gang å ha betalt Iversen penger.

- Kjell Inge Røkke står ikke til ansvar for noe her, og skal ikke dømmes, men det som gjør det viktig å trekke Røkkes forklaring fram, er at han har forklart seg mot bedre viten og ikke har forklart seg på en sannferdig måte, mener de Vibe.

Han tegner et bilde der Iversen og Røkke i årevis har hatt et profesjonelt forhold der torpedoen har gjort oppdrag og fått betalt for det av Røkke. Det nekter Røkke.

SE TV: Torpedo «Jannik» Iversen er tiltalt for utpressing mot Kjell Inge Røkke. Etter å ha forklart seg i retten, møtte torpedoen pressen på gangen. Reporter: Trym Miogen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Historien om han og Røkke har han vært åpen om, sier de Vibe.

- Røkke snakker seg inn

Han viser til at Iversens forklaring at Røkke tilbudte ham 100 millioner kroner for å «fjerne» finansakrobaten Christer Tromsdal. De Vibe mener det er usannsynlig at de ikke har hatt noe profesjonelt forhold.

- Jeg kan vise til aktors prosedyre, hvor aktor refererte følgende uttalelser fra Røkke. «Jeg har jo betalt for disse oppdragene». Hvilke oppdrag da? spør de Vibe.

Det er Iversen som har hevdet at Røkke sa dette.

- Bare hans egen uttalelse gir grunn til å tro at det har skjedd. Da har ikke Røkke snakket sant. Røkke selv snakker seg dypt inn i en medvirkerrolle, som Jannik har forklart seg om.

- Makta rår

Iversen har selv sagt at han sa til sin advokat Arild Holden at han ville knuse Røkke. Han har forklart at han ville få ham inn i en bil og kjøre ham til en politistasjon og få ham til å «si hva han hadde gjort».

VITNET: Kjell Inge Røkke forlot rettssalen etter å ha vitnet i saken mot den tiltalte torpedoen «Jannik». Video: Øystein Sæthre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig stor sannsynlighet for at han er skyldig, ja. Men det er en gjenstående mulighet for at han ikke er det, sier de Vibe og viser til beviskravet.

Han er komplett uenig i aktor Terje Nedrebø Michelsens beskrivelse av Kjell Inge Røkke som et lett tilgjengelig offer.

- Han er et vanskelig tilgjengelig offer. Det er makta som rår i det norske samfunn, og det er i hvert fall ikke Jan Erik Iversen som sitter med noe makt, bortsett fra kanskje fysisk makt når han slår knyttneven i den andre hånda, sier de Vibe.

Toget kom mot ham

- Når det gjelder offeret Kjell Inge Røkke kan man ikke la det fullstendig gå i glemmeboka at han ble dømt for korrupsjon og grov utroskap i båtsertifikatsaken, sier forsvareren.

Utgangspunktet for konflikten mellom er flere lydopptak publisert i VG sommeren 2017, der Iversen oppfattet at Røkke snakket nedsettende om ham. De Vibe forteller om Iversens reaksjon:

- Han snakker om toget som kommer mot ham. Det følte han meget sterkt. Det er viktig at retten vurderer det, sier de Vibe.

Medforsvarer Kaja de Vibe Malling mener det aldri var snakk om et pengekrav høsten 2017.

- Det er bare Røkkes forklaring som sier at han presser om penger her. Og Røkkes forklaring her har liten bevisverdi, sier hun og viser blant annet til en uttalelse fra Røkke om at han har «fortrengt» en del.

- Jeg håper retten har merket seg detaljnivået hans i forklaringene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media