Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jannik glad i retten. Så startet krangelen

Torpedoens advokater mener daglig leder i advokatfirma må svare på spørsmål.

I RETTEN: Jan Erik «Jannik» Iversen sier han er sikker på at Kjell Inge Røkke vil havne i fengsel. Video: Sindre Meldalen Vis mer

Det var god stemning i sal 227 i Oslo tingrett i dag, før en intrikat juridisk krangel tok over.

Jan Erik «Jannik» Iversen (62), som er tiltalt for forsøk på pengeutpressing mot Kjell Inge Røkke (60), var nemlig i godt humør, og delte blant annet ut en rull Smil-sjokolade til pressen.

- Dette er en gledens dag, sa Iversen.

I RETTEN: Jan Erik «Jannik» Iversen sa han var glad for at det var siste dag i retten. Anna Nielsen inntok vitneboksen, men ønsket stort sett ikke å svare, av hensyn til taushetsplikt. Foto: Henning Lillegård
I RETTEN: Jan Erik «Jannik» Iversen sa han var glad for at det var siste dag i retten. Anna Nielsen inntok vitneboksen, men ønsket stort sett ikke å svare, av hensyn til taushetsplikt. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Fordi det er siste dag, utdypet han.

I retten har Iversen nektet for å ha presset Røkke for penger. Han har samtidig selv forklart at han ville ha penger fra Røkke, men mener det skjer etter en form for tilbud fra Røkke (noe milliardæren benekter, i likhet med mestparten av Iversens påstander). Han har også selv sagt at han sa til sin advokat Arild Holden at han ville knuse Røkke, og at han ville få ham inn i en bil og kjøre ham til en politistasjon og få ham til å «si hva han hadde gjort».

«Jannik» fikk spørsmål om hvordan han ser på en eventuell fengselsstraff.

- Det er bare å bytte en seng med en annen, svarte Iversen, som blant annet sonet etter at han skjøt Christer Tromsdal i kneet.

Men han sa han var sikker på at Kjell Inge Røkke vil havne i fengsel.

Iversen har i retten hevdet at bakteppet for forholdene som nå behandles i retten er at Røkke i sin tid ba ham «fjerne» Tromsdal, noe Røkke har benektet og Tromsdal ikke tror stemmer.

Taushetsplikt?

Da retten ble satt, stilte Anna Nielsen, daglig leder i Advokatfirmaet Andenæs, Aaløkken, Veum i vitneboksen. Firmaet representerte Røkke i båtsertifikatsaken, og Iversen hevdet i sitt vitnemål at han på et tidspunkt ble bedt om å stille i advokatfirmaets kontor og at han da deltok i et møte med Kjell Inge Røkke hvor begge måtte sitte i trusa, angivelig for at begge parter skulle være sikre på at samtalen ikke ble tatt opp.

Røkke har generelt avvist Iversens ulike framstillinger.

Anna Nielsen sier i retten at hun kjenner til Iversen. Utover det ønsker ikke hun å svare på konkrete spørsmål, og viser til taushetsplikt.

- Jeg mener dette er spørsmål som ikke er omfattet av taushetsplikt. For at det skal være det må det være et pågående klientforhold. Spørsmålene vi stiller handler i stor grad om hva Iversen selv sier han har sagt til henne, sier de Vibe.

Nielsen sier hun ikke vet når oppdraget firmaet de hadde med Røkke ble avsluttet.

- Jeg vet heller ikke hvor lenge taushetsplikten varer om disse forholdene, sier Nielsen.

Avsluttet?

Iversens medforsvarer Kaja de Vibe Malling tar ordet og sier Røkke selv sa i retten at firmaets oppdrag var avsluttet da John Christian Elden tok over som Røkkes advokat. De mener Nielsen derfor ikke er bundet av taushetsplikt om disse spørsmålene.

Etter en halvtimes proesdyre fra forsvarerne trakk retten seg tilbake for en pause for å behandle spørsmålet.

Spørsmålet kan ende i lagmannsretten, og i så fall risikerer rettens aktører en forsinkelse og utsettelse av prosedyrene i saken.

Oslo tingrett ba til slutt Nielsen om å avgi en forsikring og sannsynliggjøre at hun har taushetsplikt, og at hun ikke kan forklare seg. Det gjorde Nielsen.

- Da kan ikke retten se at vi kommer noen vei mer med vitnet, sa dommerfullmektig Ingvild Hachvaag Andersen, og sa at Anna Nielsen kunne forlate vitneboksen.

- Gjemmer seg bak taushetsplikt

Iversens forsvarer Benedict de Vibe mener Nielsens vitnemål kunne stilt saken i et annet lys.

RØKKE: Dagbladets Trym Mogen og Sindre Meldalen snakker om dag tre i tingretten rundt Røkke-saken. Foto: Bjrøn Langsem. Vis mer

- Jeg mener avgjørelsen er gal og at hun gjemmer seg bak taushetsplikten. Hun har hatt helt sentrale møter. Ifølge Iversens forklaring spør hun ham: «Har du fått oppdrag av Røkke», hvorpå han svarer ja. Det stiller saken i et helt annet lys, sier forsvareren.

Diskusjonen om Nielsens mulige taushetsplikt ble tatt opp allerede torsdag ettermiddag. Retten var i utgangspunktet innstilt på at Nielsen kunne frafalles, men forsvarer de Vibe har hele veien krevd at hun må stille.

Han viser blant annet til møter «Jannik» Iversen og Nielsen skal ha hatt i nyere tid, årevis etter at advokatfirmaet Andenæs, Aaløkken, Veum representerte Kjell Inge Røkke.

- Om en advokat eller lege tilfeldig ser at noen raner en person, kan man ikke skjule det under en verserende taushetsplikt, sier forsvareren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling