HER BOR JAN: - Området er bra, jeg er fri til å gjøre det jeg må gjøre, og her er ei elv som er fiskerik, sier Jan Granskogli om omgivelsene rundt småbruket hans i Sør-Aurdal. Idyllen har likevel slått sprekker, og en ny krangel med Rana kommune har blusset opp. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HER BOR JAN: - Området er bra, jeg er fri til å gjøre det jeg må gjøre, og her er ei elv som er fiskerik, sier Jan Granskogli om omgivelsene rundt småbruket hans i Sør-Aurdal. Idyllen har likevel slått sprekker, og en ny krangel med Rana kommune har blusset opp. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Jans Nav-camping kostet 46000 i måneden. Så ordnet kommunen et småbruk

Men nå er Jan Granskogli (48) forbannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uføretrygede Jan Granskogli ga klar beskjed, da Dagbladet for et år siden besøkte ham i ei campinghytte hvor han ifølge Nav bodde for 46000 kroner i måneden.

Hvis han skulle flytte krevde han finansieringshjelp til et småbruk. Det hevdet han at Rana kommune hadde lovet.

Nå har har han fått det.

Mye skal fikses Før jul flyttet Granskogli sørover, til Sør-Aurdal kommune.

Mens han viser Dagbladet det litt avsidesliggende småbruket, forteller han om lange arbeidsdager. Selv på julaften, som han feiret alene, drev han utbedringsarbeider.

HER BODDE JAN: I denne hytta bodde Jan Granskogli da Dagbladet besøkte ham i februar i fjor. Foto: John Tore Gundersen.
HER BODDE JAN: I denne hytta bodde Jan Granskogli da Dagbladet besøkte ham i februar i fjor. Foto: John Tore Gundersen. Vis mer

- Her skal det inn nye ventiler, og det skal opplegges strøm og nye lysrør, forteller han mens han viser oss låven. Der innreder han tre  båser, hvor han håper å få inn hester til sommeren.

Det er mye som skal fikses, både bad, kjøkken og kjeller. Så mye at idyllen har slått kraftige sprekker.

Nå fortsetter krangelen med Rana kommune, som har rast siden Granskogli for sju-åtte år siden ble utskrevet fra en psykiatrisk institusjon.
 
- Megatabbe Granskogli falt for småbruket i Sør-Aurdal da han så det i en annonse. I fjor sommer la den daværende hjelpevergen hans inn bud på 650.000 kroner på hans vegne, og fikk tilslaget etter en budkonkurranse.

Men da Jan Granskogli viser oss kjelleren i våningshuset, er han forbannet. Han peker på soppen som henger fra de nakne veggene.

Skadene er mye verre enn han trodde da han først så huset. Han viser oss papirer som anslår soppskader og andre mangler til 346000 kroner.

SOPP: Omfattende soppskader var en strek i regninga, da Jan Granskogli før jul flyttet inn i småbruket sitt i Sør-Aurdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SOPP: Omfattende soppskader var en strek i regninga, da Jan Granskogli før jul flyttet inn i småbruket sitt i Sør-Aurdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I og med at Rana kommune var med og bød, og gjorde en slik megatabbe, står Rana kommune ansvarlig, sier Granskogli, som sier han har vergens støtte i dette.

Rana kommunes sosialsjef Lars Karle Næss sier derimot at det eneste kommunen har gjort er å gi et lån, og at mangler på huset er en sak mellom kjøper og selger.

- Ikke fullmakt
Ifølge Granskogli hadde ikke tidligere hjelpeverge Knut Haugen fullmakt til å by 200000 kroner over takst. Han mener også at det burde vært hentet inn ny takstmann.

Knut Haugen avviser at han ikke hadde fullmakt.

- Jan sa til meg at jeg måtte by over, sier Haugen. Han sier at han ba om en revidert takst, og at det var da soppskadene kom fram.

  - Ikke normalt - De ville bare ha meg fortest mulig vekk fra Rana kommune, sier Granskogli til Dagbladet.

Til det sier kommuneadvokat Gislaug Øygarden at «hvis man ser på det totale tilbudet av tjenester fra Rana kommune, er bildet mer sammensatt».

Jan Granskoglis verge, advokat Thor E. Sundsli, ønsker ikke å kommentere saken.  
  Trond Gården, seksjonsleder for sosial- og vergemålsavdelingen hos fylkesmannen i Nordland, sier at Rana kommune har strukket seg langt.

- Det er ikke normalt at en kommune gir et lån til en innbygger som bosetter seg et annet sted i landet, sier Gården.

Slåss videre Nå lover Granskogli ny kamp mot Rana kommune, slik at småbruket kan bli slik han drømte om.

Han sier at et innvilget tilskudd på 150000 kroner fra Rana kommune ikke er nok til å fullføre sopp-opprenskingen, og forlanger at kommunen bidrar med mer.

- Jeg firer ikke. Jeg lar meg ikke pelle på nesa, sier Jan Granskogli.

INSISTERTE: I fjor gjorde Jan Granskogli det klart overfor Dagbladet at han ville fortsette å bo i den ene halvparten av denne hytta - hvis han ikke fikk et småbruk. Foto: John Tore Gundersen.
INSISTERTE: I fjor gjorde Jan Granskogli det klart overfor Dagbladet at han ville fortsette å bo i den ene halvparten av denne hytta - hvis han ikke fikk et småbruk. Foto: John Tore Gundersen. Vis mer
GRØNNE FINGRE: Jan Granskogli har fått god plass til planter i vinduskarmene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GRØNNE FINGRE: Jan Granskogli har fått god plass til planter i vinduskarmene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer