Januar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

4. januar:

Fire dager inn i det nye årtusenet kolliderer to tog fulle av passasjerer ved Åsta på Rørosbanen. 19 mennesker mister livet. Kun få dager etter ulykken konkluderer Jernbaneverkets uhellskommisjon at den ene togføreren hadde kjørt mot rødt lys. Konklusjonen blir senere sterkt kritisert fra flere hold.

19. januar:

Et snøras feier en buss og en hjullaster på sjøen ved i Lyngen i Troms. Fem personer omkommer.

21. januar:

Stavanger Aftenblad blåser nyheten om at deres korrespondent i Brussel, Stein Viksveen, er siktet for spionasje til fordel for det tidligere Øst-Tyskland fra 1962 til 1989. Først under de rettslige avhørene av Viksveen i oktober, blir det kjent at sju tidligere Stasi-medarbeidere knytter hans navn til spionen Lanze. Viksveen sier han ikke er Lanze, og at han aldri har utlevert hemmeligstemplet materiale. Det er ikke avgjort om tiltale skal tas ut.

18. januar:

Økokrim ransaker hjemmet til 16 år gamle Jan Johansen i Hanevold i Vestfold. Han blir siktet for å ha brutt datakoden for DVD-plater og lagt den ut på Internett. 16-åringen får den internasjonale filmindustrien på nakken, og får heltestatus i hacker-miljøet i inn- og utland.

Utenriks:

5. januar:

Amerikanske innvandringsyndigheter bestemmer at den lille båtflyktningen Elian Gonzalez skal sendes tilbake fra USA til Cuba. Avgjørelsen utløser rasende protester i de eksilcubanske miljøene i delstaten Florida.

15. januar:

Krigsforbryteren Zeljko Raznatovic, bedre kjent som Arkan, blir skutt ned og drept i en hotellresepsjon i Beograd. Han var da etterlyst av FNs krigsdomstol for overgrep i Bosnia og Kroatia.

24. januar:

Det britiske plateselskapet EMI ble slått sammen med Time Warner Inc, og dannet verdens nest største aktør på musikkmarkedet.

30. januar:

Et fly fra Kenya Airlines styrtet i havet kort tid etter at det tok av fra Abidjan. 169 mennesker døde.

31. januar:

Et fly fra Alaska Airlines styrter i Stillehavet på vei fra Mexico til San Francisvo og Seattle. Alle 88 om bord omkommer.

EU vedtar å innføre straffetiltak mot medlemslandet Østerrike. Sanksjonene skyldes at den høyreradikale politikeren Jörg Haiders Frihetsparti FPV kommer i regjeringsposisjon i samarbeid med det konservative folkepartiet VVP.

Sport:

16. januar:

Kjetil Aamodt vinner sin første verdenscupseier i slalåm i rennet i Wengen. Seieren var Aamodts 17. totalt i verdenscupen.

(Dagbladet.no/AP/NTB)

PÅ VEI HJEM:</B> Her vinker Elian Gonzales farvel til Florida, på vei til hjemlandet Cuba.
SPION-ANKLAGET:</B> Jouranlisten Stein Viksveen ble anklaget for å ha spionert for POT.