PRISFALL: Januarsalget på klær gjorde at klesprisene gikk ned med 10 prosent denne måneden. Foto: Knut Falch / SCANPIX
PRISFALL: Januarsalget på klær gjorde at klesprisene gikk ned med 10 prosent denne måneden. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

Januarsalget ga konsumpris-svikt

Ned 0,3 prosent i januar sammenlignet med desember 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedgangen skyldes hovedsakelig tilbudspriser på klær, melder Statistisk sentralbyrå.

Fra januar i fjor til januar i år steg konsumprisindeksen (KPI) med 2,2 prosent. Tolvmånedersveksten i KPI i januar uten avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) var i samme periode 2,8 prosent.


Klær trakk ned

Januarsalget av klær gjorde at klesprisene gikk ned med 10 prosent denne måneden og bidro mest til nedgangen på 0,3 prosent i KPI i årets første måned. Det ble også registrert lave priser på skotøy, møbler samt boligtekstiler i januar.

Videre falt prisene på flyreiser med nesten 17 prosent, mens strømprisene, medregnet nettleie, gikk ned med 3 prosent i samme tidsrom.


Biler trakk opp

Av de faktorene som dro KPI opp, og dempet nedgangen i januar, var økt husleie for selveiere og økte priser på biler og drivstoff de viktigste.

Ser en bort fra avgiftsendringer, sank KPI med 0,5 prosent i januar i forhold til måneden før, desember 2008. Siden KPI økte med 0,3 prosent, bidro avgiftsendringen isolert sett dermed til å trekke KPI opp med 0,2 prosentpoeng.


Økt brusavgift

Avgiftsendringer på tobakk og alkoholholdige drikkevarer med virkning fra 1. januar 2009 bidro med en prisøkning i KPI på henholdsvis 3,2 og 2,5 prosent i januar.

Alkoholfrie drikkevarer hadde en avgiftsøkning i januar på 61,3 prosent. Det resulterte i en prisøkning på mineralvann og brus med 8,5 prosent. Disse varegruppene trakk KPI opp i januar. Men varegruppene som trakk ned, gjorde sterkere utslag på indeksen, slik at KPI samlet gikk ned med 0,3 prosent denne måneden sammenlignet med desember 2008. (NTB)