Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Janukovitsj er etterlyst for massedrap

Ifølge den fungerende innenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/OSLO (Dagbladet):  - Her i den ukrainske hovedstaden er det lenge siden Viktor Janukovitsj hadde noen som helst troverdighet, sier Dagbladets journalist på stedet, Morten Strand. 

- Måten han rømte på fra sitt presidentpalass, natt til fredag i forrige uke, gjør ham i de aller flestes øyne til en patetisk flyktning som ikke har noen som helst troverdighet når han fra ett av sine gjemmesteder insisterer på fortsatt på å være Ukrainas lovlig valgte president.

Den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj er etterlyst for massedrap, skriver den fungerende innenriksministeren i Ukraina, Arsen Avakov, på sin facebookside mandag.

Det er nå utstedt en arrestordre på Janukovitsj.

Arrestordren spesifiserer ikke hvilke drap det er snakk om, men det antatt at etterforskningen vil omhandle hvorvidt Janukovitsj har leid snikskyttere eller opprørspoliti for å skyte på demonstranter i januar og februar . Nesten 100 sivile er drept i demonstrasjonene, inkludert minst 75 personer fra 18 til 20 februar, skriver Kyiv Post.

Ubekreftede opplysninger tyder på at den avsatte presidenten befinner seg i Sevastopol, som er Russlands base for Svartehavsflåten på Krimhalvøya, skriver nyhetsbyrået AP.

På flukt Viktor Janukovitsj skal ha forsøkt å flykte til Russland, men ble stanset.

ETTERLYST: Den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj skal nå være etterlyst for massedrap. Foto: NTB Scanpix/ AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
ETTERLYST: Den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj skal nå være etterlyst for massedrap. Foto: NTB Scanpix/ AFP PHOTO / GENYA SAVILOV Vis mer

Parlamentsmedlemmer stemte for å fjerne Janukovitsj på lørdag etter måneder med demonstrasjoner. Voldelige opptøyer førte i forrige uke til at mist 75 mennesker døde.

Avakov ble konstituert som innenriksminister på lørdag, og erstatter Vitali Zakharchenko, som ble avsatt dagen før etter å ha blitt beskyldt for drap på sivile i aksjoner mot demonstrantene .

Janukovitsj uttalte lørdag at han fortsatt var Ukrainas legitime leder. Samtidig ble oransjerevolusjonens frontfigur Julia Timosjenko løslatt fra fengsel i helgen, og tilhengerne hennes ser på henne som en mulig statsminister.

- Det var en overraskelse. Jeg takker for tilliten, men ber dere om ikke å vurdere meg som aktuell for denne stillingen, sier hun.

Observatører tror Timosjenko i stedet vil stille til valg som president i mai, noe hun også gjorde i 2010 da hun tapte for Janukovitsj.

Opposisjonspolitikeren Oleksandr Turtsjinov, som tilhører Timosjenkos parti Fedrelandspartiet, ble i helgen utpekt til midlertidig president og fikk i oppdrag å danne en overgangsregjering innen to dager. I slutten av mai skal det etter planen holdes nyvalg.

Venter spent Ukraina og omverdenen venter nå spent på hvordan naboen Russland vil reagere på de siste dagers hendelser.

Søndag kveld ble Russlands ambassadør i Ukraina kalt hjem for såkalte konsultasjoner, men ut over dette har ledelsen i Kreml ligget lavt.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov påpekte i en telefonsamtale med sin amerikanske kollega John Kerry at opposisjonen i Ukraina brøt avtalen de inngikk med Janukovitsj fredag, og at de derfor i realiteten grep makten på ulovlig vis.

Hele Norges coronakart