Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Janukovitsj er politisk død. At han forlot Kiev sees på som et svakhetstegn

Norsk Ukraina-ekspert mener tidligere støttespillere i Øst-Ukraina ser på Janukovitsj som en forræder.

FORRÆDER-STEMPEL: Ukrainas president Viktor Janukovitsj flyktet fra hovedstaden Kiev. Derfor sees han på som en forræder av sine tidligere støttespillere. Foto: EPA/Sergey Dolzhenko/NTB Scanpix
FORRÆDER-STEMPEL: Ukrainas president Viktor Janukovitsj flyktet fra hovedstaden Kiev. Derfor sees han på som en forræder av sine tidligere støttespillere. Foto: EPA/Sergey Dolzhenko/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forlatt av sine egne sikkerhetsstyrker og forhatt av Kievs befolkning, ble Viktor Janukovitsj tvunget på flukt fra Ukrainas hovedstad.

Han flyktet østover mot Ukrainas russiskvennlige regioner. I et intervju sa han at ville befinne seg øst i landet, der han regner det som mer trygt.

Dette har gjort at flere er bekymret for en splittelse av landet mellom EU-vennlige Vest-Ukraina og Russland-vennlige Øst-Ukraina.

- Aldri vært så splittet Men den norske Ukraina-eksperten Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror ikke dette vil skje.

- Jeg mener faren for reell splittelse har vært overdrevet, men splittelsen er dypere nå enn noen gang før. For det første er det umulig å si hvor grensa skal gå, for det sentrale Ukraina er noe helt annet enn både øst og vest. Dermed vil mye folk komme i en del de ikke vil være i, sier Bukkvoll.

- For det andre har eliten i øst behov for en uavhengig ukrainsk stat. Om Øst-Ukraina blir et eget område, vil de komme under en russisk dominans, fortsetter han.

- For det tredje er befolkningen i øst mindre mobiliseringsvillige. Det var en demonstrasjon i Donetsk mot det som skjedde i Kiev i går, der det møtte opp 100 personer. I Kiev var det 100 000 i gatene.

Full forvirring om makta Men det er fremdeles forvirring rundt hvem som formelt styrer Ukraina etter at Janukovitsj ble fjernet fra makta. I går vedtok nasjonalforsamlingen å avsette presidenten, etter at han hadde lagt på flukt.

I et intervju gjorde han selv klart at han ikke godtar vedtaket.

SPLITTET: Ukraina-ekspert Tor Bukkvol ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener Ukraina aldri har vært så splittet som nå, men tror ikke landet faktisk vil deles i to.
SPLITTET: Ukraina-ekspert Tor Bukkvol ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener Ukraina aldri har vært så splittet som nå, men tror ikke landet faktisk vil deles i to. Vis mer

- Jeg har ingen planer om å forlate landet. Jeg har ingen planer om å gå av. Jeg er den rettmessig valgte presidenten, sa Janukovitsj til en lokal TV-stasjon i byen Kharkiv, nær Ukrainas grense til Russland.

Ukraina-ekspert Bukkvoll sier at det nå hersker kaos og usikkerhet i Ukraina, men mener Janukovitsj er politisk død og blir ansett som en forræder av sine tidligere støttespillere siden han forlot Kiev.

- Det er en post-revolusjonær situasjon i Ukraina, der et regime har blitt kastet. Det hersker usikkerhet. Ifølge opposisjonen prøvde Janukovitsj å flykte til Russland, men ble nektet utreise. Så snudde han og sa at han fremdeles var president, sier Bukkvoll.

- Janukovitsj er politisk død - At Janukovitsj er politisk død, er det likevel ingen tvil om, sier han og forklarer hvorfor:

- Han er hatet i Vest- og Sentral-Ukraina, støttespillerne har forlatt ham og blir sett på som en forræder av folk i Øst-Ukraina siden han ikke har klart å håndtere situasjonen. De ser på det som et svakhetstegn at han forlot Kiev, sier Bukkvoll.

Ukraina-eksperten er usikker på hva som hadde skjedd dersom han hadde blitt igjen i Kiev.

- Jeg kan forstå at han var redd. Om han hadde blitt der, hadde det samtidig kunne ha ødelagt imaget til opposisjonslederne om de hadde latt han bli skadet. Men han fryktet vel aller mest å bli kastet i fengsel, siden han gjorde det samme Julia Timosjenko. På seg selv kjenner man andre.

Mindre frykt for splittelse Han mener den viktigste oppgaven til de som tar over makta i Ukraina er å framstå som samlende for hele landet, og ikke bare de som har feiret på Maidan-plassen.

- For det er en reell frykt for splittelse, men jeg tror ikke det vil skje.

Et annet tegn på at Bukkvoll kan ha rett er at rundt 3000 personer ifølge Reuters samlet seg i gatene i nettopp den østlige byen Kharkiv for å vise at de støtter de politiske omveltningene.

Det skjedde samtidig som et møte der guvernørene i de østlige regionene vedtok en resolusjon der de stilte spørsmål ved om vedtakene som ble gjort i nasjonalforsamlingen i Kiev var lovlige. Men guvernørene understreket også at de ønsket å bevare landet samlet.

En annen ting som tyder på at de regionale lederne ikke vil sette hardt mot hardt, er løslatelsen av Julia Timosjenko, Janukovitsjs erkefiende. Hun har sittet fengslet i nettopp Kharkiv, men kunne i går forlate byens sykehus, der hun har vært innlagt med ryggproblemer, som en fri kvinne.

Hele Norges coronakart