POLITIVOLDENS ANSIKT : En demonstrant etter volden sist søndag. Foto: Gleb Garanich / Reuters / Scanpix
POLITIVOLDENS ANSIKT : En demonstrant etter volden sist søndag. Foto: Gleb Garanich / Reuters / ScanpixVis mer

- Janukovitsj folk er usikre og vet ikke hva de skal gjøre

Det gjør at Thorbjørn Jagland tror på en virkelig dialog i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland mener lederne i president Viktor Janukovitsj parti er usikre, og ikke vet hva de skal gjøre. Nettopp dette skaper et rom for Europarådet, og for en virkelig dialog i Ukraina.

 - Derfor vil jeg senere i dag presentere et forslag om å sette ned et panel for å undersøke politivolden sist søndag. Det er avgjørende at sannheten kommer fram, og at man kommer til bunns i dette, sier Jagland til Dagbladet.

Jaglands panel - Vårt forslag går ut på at det settes ned et panel på tre, som består av en av våre beste menneskerettighetsjurister, en representant for den ukrainske regjeringen, og en representant for den ukrainske opposisjonen. De skal sammen granske hva som skjedde sist helg, sier Jagland.

Kaoset i Ukraina startet da opprørspoliti gikk til angrep på demonstranter med batonger og spark, og gjøv løs på mennesker som allerede lå nede. Bildene og rapportene fra sykehusene har rystet den ukrainske middelklassen, og de fleste ukrainere i hovedstaden Kiev samt i den vestlige leden av landet. Folk har også blitt sinna over at det er tatt ut tiltale for vold mot demonstranter, men ikke mot en eneste politimann.

Thorbjørn Jagland spiller en nøkkelrolle på toppmøtet for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE , som er i Kiev i dag og i morgen. Den spente situasjonen i Ukraina er naturlig nok hovedsaken på møtet, og det er landenes utenriksministre som møtes. En av dem er Børge Brende.

Usikre ledere Jagland mener at muligheten for å i stand en mest mulig objektiv undersøkelse av volden er stor, blant annet fordi folk i president Viktor Janukovitsj parti, Regionenes parti, virker usikre.

- Jeg har hatt samtaler med både opposisjonslederne og med lederne i Regionenes parti. De gir inntrykk av å være usikre, og av å ikke vite hva de nå skal gjøre, sier Jagland.

Sjefen dro til Kina Og mens det politiske kaoset i Kiev øker, så har sjefen selv reist til Kina og Russland.

Thorbjørn Jagland mener det er avgjørende at panelet får undersøkt politivolden den siste tida.

- Et grunnleggende problem i Ukraina er at det ikke er noen tillit til påptalemyndigheten, og til etterforskingen av volden. Påtalemyndigheten er ikke uavhengig, og vi må få en etterforsking som folk har tillit til, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

VIL HA DIALOG: Thorbjørn Jagland snakker med den ukrainske opposisjonen i går. Foto: Andrew Kravchenko/Afp/Scanpix
VIL HA DIALOG: Thorbjørn Jagland snakker med den ukrainske opposisjonen i går. Foto: Andrew Kravchenko/Afp/Scanpix Vis mer