Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janukovitsj har holdt pressekonferanse

Sier han ble lurt da han signerte avtalen med opposisjonen.

SEVASTOPOL, UKRAINA:Innbyggere viser sin støtte til Russland i den ukrainske havnebyen Sevastopol. Demonstrantene i Kiev kalles i denne byen for nazister. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SEVASTOPOL, UKRAINA:Innbyggere viser sin støtte til Russland i den ukrainske havnebyen Sevastopol. Demonstrantene i Kiev kalles i denne byen for nazister. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressekonferansen fra den russiske byen Rostov-on-Don er nå ferdig.

Janukovitsj sa det bør være konstitusjonell reform innen utgangen av året, presidentvalg i desember, og deretter må en ny grunnlov skal vedtas, følge The Guardian.

Videre sa Janukovitsj at opprørerne må gi fra seg våpnene, væpnede menn må forlate gatene, og at vesten støttet opprøret og må bære ansvaret for det som har skjedd.

Janukovitsj fikk spørsmål fra salen om han skammer seg for noe i forbindelse med krisen som har oppstått i Ukraina. Da unnskyldte han seg med at han hadde ikke nok styrke til å holde situasjonen stabil og forhindre krisen.

Gav aldri ordre om å skyte
Janukovitsj saat han aldri gav ordre til politiet om å løsne ild mot demonstrantene i Kiev, men framholdt at politiet har lov til å forsvare seg selv, spesielt når det pågår direkte angrep mot de.

Vil returnere til Ukraina Videre forklarerte Janukovitsj at det som skjer på Krim-halvøya i dag er en naturlig konsekvens av  det han kaller bandittenes regismeskifte som fant sted i Kiev.

Militære aksjoner på Krim er uakseptabelt, sa Janukovitsj. Han sa at han ikke vil be om militær assistanse fra Russland, og  at Ukraina igjen må bli forent.

Han vil returnere til Ukraina når han får forsikringer om sin egen og familiens sikkerhet.

På spørsmål fra salen om hva han tenker om en mulig rettsak i Haag, svarer Janukovitsj at ingen var mer interessert i å unngå blodsutgytelse enn han selv.

Han sa at Russland bør bruke all sin innflytelse på å hindre kaoset og terroren som nå utspiller seg i Ukraina, men at han ikke vil oppfordre til intervensjon.
På rømmen
Janukovitsj er nå på flukt og er ettersøkt av den nye regjeringen i Ukraina for massemord etter de mange dødsfallene i Kiev i forrige uke, melder Reuters. Janukovitsj har allerede avvist Ukrainas nye regjering, og sier at han fortsatt er den legitimt valgte presidenten.

Med dette som bakteppe vil uttalelsene hans på pressekonferansen følges nøye fra Krim, hvor det er frykt for at situasjonen ytterligere forverres. USA har, i følge CNN, bedt Russland om ikke å blande seg i de indre anliggende i Ukraina, og at bruk av makt vil være en stor feil.

Det er motstridende meldinger om Janukovitsj vil få opphold og beskyttelse av Russland. I følge CNN, tidligere i dag, hadde Russlands president Vladimir Putin verken bekreftet eller avkreftet om Moskva vil gi opphold til den tidligere statslederen.

Timosjenko ny presidentkandidat
Julia Timosjenko, som satt i fengsel i Ukraina når Janukovitsj var president, stiller som kandidat i Ukrainas neste presidentvalg. Opplysningene stammer fra rivalen hennes Vitaly Klitscho, som har uttalt dette til journalister fra BBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!