IRRELEVANT : Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj på en pressekonferanse i byen Rostov ved Don idag. REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: POLITICS HEADSHOT) SCANPIX
IRRELEVANT : Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj på en pressekonferanse i byen Rostov ved Don idag. REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: POLITICS HEADSHOT) SCANPIXVis mer

Janukovitsj insisterer på at han er Ukrainas president

Sier det er ekstremister som har tatt makta i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROSTOV-NA-DANU:   Viktor Janukovitsj holder fast på at han er Ukrainas rettmessige president, og sier han regner med å kunne vende tilbake til Kiev snart. Janukovitsj dukket tirsdag opp på en talerstol flankert med ukrainske flagg i den sørrussiske byen Rostov-na-Donu, der han har holdt til etter at han forlot Ukraina i februar.
- Ulovlig valg Han fastholdt at han fortsatt var Ukrainas rettmessige president, og sa at det kommende presidentvalget 25. mai både var ulovlig og ugyldig.

Men det Janukovitsj sier er ikke lenger så relevant for situasjonen i Ukraina. Den russiske presidenten, Vladimir Putin, stiller seg riktig nok bak den avsatte Janukovitsj. På en pressekonferanse 4. mars gjorde Putin det klart at Russland anser Janukovitsj som Ukrainas legitime president.

- Ingen framtid Men det er kun leganistiske begrunnelser bak dette, fordi også Russland anser dagens makthavere i Kiev som illegitime. Men samtidig understreket Putin at Janokovitsj ikke hadde noen framtid i ukrainsk politikk.

Janukovitsj sa på dagens pressekonferanse at Krim-halvøya nå er i ferd med å bryte ut fra Ukraina, og at hans motstandere i Kiev må bære all skyld for det.

I tillegg kunngjorde han at han fortsatt var øverstkommanderende for det ukrainske forsvaret.

- Jeg er sikker på at de væpnede styrkene nekter å adlyde kriminelle ordrer, sa han.

Janukovitsj gjentok også påstanden om at de nye makthaverne i Kiev er ekstremister. (Dagbladet/NTB)