Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Janukovitsj planla stort slag mot opposisjonen

Store politistyrker skulle knuse protestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den flyktede presidenten i Ukraina, Viktor Janukovitsj, planla å sette inn tusener av politistyrker for å knuse protestene i Kiev. Dette framgår av dokumenter som er blitt publisert på internett.

Skulle omringe demonstrantene Ukrainske journalister gjennomgår tusener av sider som ble funnet i Janukovitsjs residens etter at han flyktet fra hovedstaden. Noen av dem har allerede dukket opp på internett.

Selv om det foreløpig ikke er bevist at dokumentene virkelig er ekte, har et medlem av nasjonalforsamlingen, Hennadi Moskal, tidligere viseinnenriksminister, offentliggjort et dokument med en detaljert plan for å omringe demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

Av dokumentet framgår det også at planen var å la snikskyttere skyte mot demonstrantene fra takene på husene rundt plassen som var selve sentrum for opposisjonen.

Siktet for massedrap Pansrede kjøretøyer og 22.000 politifolk, inkludert 2.000 fra spesialstyrken Berkut, skulle settes inn, ifølge dokumentet.

Moskal er medlem av tidligere statsminister Julia Timosjenkos parti. Han sier han har publisert dokumentet for å øke presset for å arrestere den flyktede presidenten.

Minst 88 mennesker ble drept i skyting og sammenstøt mellom demonstrantene på Uavhengighetsplassen og sikkerhetsstyrker forrige uke. Janukovitsj ble fratatt sine fullmakter av nasjonalforsamlingen lørdag, og det er utstedt arrestordre på ham.
(NTB)

HETT:  Demonstranter i Kiev maner til ro mens politiske forhandlinger nå gjennomføres i Ukraina. Dette bildet viser hvor voldsom situasjonen var for kort tid tilbake. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HETT: Demonstranter i Kiev maner til ro mens politiske forhandlinger nå gjennomføres i Ukraina. Dette bildet viser hvor voldsom situasjonen var for kort tid tilbake. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hele Norges coronakart