Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janukovitsj satt ut av spill

Ukrainas presiden Viktor Janukovitsj ble sjukemeldt i morgentimene idag. Det dramatiserer ytterligere den politiske krisa i landet.

KJEMPER VIDERE: Demonstrantene i Ukraina vil ikke gi seg før alle kravene til opposisjonen er innfridd. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
KJEMPER VIDERE: Demonstrantene i Ukraina vil ikke gi seg før alle kravene til opposisjonen er innfridd. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Den offisielle grunnen er influensa, og den russiske TV-stasjone Russia Today meder at Janukovitsj har alvorlige pusteproblemer.

Opprør? Men inntil vi får endelige beviser på sjukdom kan influensaen likevel være politisk. En stor fraksjon på rundt 40 medlemmer av partiet til Janukovitsj, Regionenes parti, har i flere dager villet ha en dialog med opposisjonen. Det kan være slik at Janukovitsj er i ferd med å miste sitt flertall i nasjonalforsamlingen, uansett om han fikk vedtatt amnestilovene omtrent som han ville i natt, og at han derfor har sjukemeldt seg.

Amnestilovene som ble vedtatt i natt, gir straffefrihet for både de fengslede demonstrantene mot Janukovitsj, og til politifolk som har drept flere av dem. Dette reagerer opposisjonen, som er sterkere enn noen sinne, på.

Verre, ikke bedre - Denne loven (om amnesti) vil bare gjøre situasjonen i landet verre og ikke bedre, sier opposisjonsleder Vitalij Kltsjko.

Hvis Janukovitsj nå er satt ut av enten sjukdom eller av sine egne, så er det innebærer det en dramatisk økning av spenningen i det ukrainske samfunnet, som mange mener står foran en borgerkrig, med uforsonlige fronter på begge sder.

Ledere for opposisjonen sier i morgentimene idag at alle opposisjonens krav må innfris. Det innebærer også nyvalg av president.

Uten leder? Umiddelbart er det ikke klart hvordan fraværet av Janukovitsj vil påvirke den akutte politiske krisa i landet. Hvis han, som uansett har spilt en hovedrolle i den pågående politiske maktkampen, er satt ut av spill, trenger han en stedfortreder. Hverken hans motstandere i eget parti eller opposisjonen har nå en motpart å forhandle med.

Men statsminister Mykola Azarov gikk av tirsdag for å bare veien for «fredelige løsninger», som han sa.Flere politiske analytikere tror Janukovitsj sparket Azarov og lot ham stå igjen som den ansvarlige syndebukken for de omfattende opptøyene i landet. Azarov kan ikke lenger være noen stedfortreder.

Med Janukovitsj også satt ut av spill er det et åpent spørsmål hvem som nå leder landets utøvende makt.

Hele Norges coronakart