Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janukovitsj sklir mot undergangen

Regjeringen trakk seg, og president Viktor Janukovitsj fortsatte å skli mot undergangen i det politiske dramaet i Ukraina.

KREVER VALG: Anton Pincunik står på barikadene i Kiev og mener at eneste løsningen er et nytt valg i Ukraina. Demonstranter i Kiev krever presidentens avgang. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
KREVER VALG: Anton Pincunik står på barikadene i Kiev og mener at eneste løsningen er et nytt valg i Ukraina. Demonstranter i Kiev krever presidentens avgang. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet):  Tirsdag vedtok som ventet det ukrainske parlamentet å oppheve de omstridte lovene mot offentlige demonstrasjoner. Det var ventet fordi president Viktor Janukovitsj hadde gått med på dette under et møte med tre ledende opposisjonelle mandag kveld. Men demonstrantene krever flere innrømmelser.

Presidenten må gå Og det er ikke nok at president Viktor Janukovitsj sparket statsminister Mykola Azarov, mener demonstranmtene i gatene i Kiev.

- Presidenten må selv gå. Det ukrainske folket vil ikke være fornøyd med dette. Det er en for liten innrømmelse og den kommer for seint. Den eneste løsningen er at presidenten trekker seg og skriver ut nyvalg. Alt annet er sludder, sier Anton Pincunik som har stått på barrikadene i Kiev og demonstrert for et nytt Ukraina.

Presidenten og opposisjonen kom ikke nærmere hverandre i går. Det vanskeligste spørsmålet var amnesti for demonstrantene og de som er arrestert i forbindelse med opptøyene..

Fengslet uten grunn - Denne terroren har startet over hele Ukraina. Folk blir tatt og fengslet uten grunn. De må løslates, sa opposisjonsleder Vitalij Klitsjko i går.

Det er Ukrainas skjebne som nå avgjøres. Landet står i fare for å bli delt, slaktet som et ledd i et kynisk spill der også Russland og president Vladimir Putin spiller en rolle.

- Putin vil ha kontroll over Ukraina. Hvis han ikke får kontroll over hele landet, er det i hans interesse at landet deles. Og Janukovitsj er en ynkelig, patetisk figur som ikke har mot til å slåss for landet sitt. Han er bare interessert i å redde skinnet, og likner mer og mer på sin diktator-kollega i Hviterussland, sier parlamentsmedlem Mikola Knjazhistkij til Dagbladet i en pause i frhandlingene i nasjonaforsamlingen, Radaen.

Putin på sin side sa i går at utlandet ikke må blande eg inn i den ukrainske konfikten.

Må ha makt Presset som han er, har Janukovitsj tilbudt opposisjonen å overta ansvaret for regjeringen. Men Knjazhistkij, som representerer den fengslede opposisjonslederen Julia Tymosjenkos parti, Fedrelandspartiet, sier at det ikke kommer på tale å ta ansvaret for regjering hvis ikke det blir en dramatisk maktforsyvning, med mer makt til regjeringen og mindre til presidenten. Kravet er uansett at Janukovitsj må skrive ut nyvalg.

- Vi vil ikke inn i regjering hvis det ikke betyr at vi får reell makt og reformer, sier Knjazhistkij.

Knjazhistkij mener imidlertid at det er større sjanser for seier enn for krig i Ukraina. Knjazhistkij mener Janukovitsj uansett er ferdig, blant annet fordi enheten i hans parti, Regionenes parti, er i ferd med å forsvinne. Han sier at rundt 40 parlamentarikere er på vei til å støtte opposisjonen.

OL er viktig
- Et kritisk tidspunkt kan være OL i Sotsji. Jeg tror ikke Putin vil gjøre noe for å destabilisere situasjonen i Ukraina før OL er over, sier Knjazhistkij.

- Hvis vi får en politisk løsning før OL er over, 23 februar, så er det bra, sier Knjazhistkij.

Hele Norges coronakart