Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janukovitsj sparker statsminister Azarov

Ukrainas statsminister, Mykola Azarov, har gått av for å «gjøre det mulig» å løse krisa «fredelig». Egentlig har han fått sparken.

SKJEBNEMØTE: De folkevalgte i Ukrainas parlament samlet seg til krisemøte, hvor statsministeren kunngjorde sin avskjed. De mintes også de falne fra sammenstøtene mellom demonstranter og politiet. Foto: AFP / Scanpix / SERGEI SUPINSKY
SKJEBNEMØTE: De folkevalgte i Ukrainas parlament samlet seg til krisemøte, hvor statsministeren kunngjorde sin avskjed. De mintes også de falne fra sammenstøtene mellom demonstranter og politiet. Foto: AFP / Scanpix / SERGEI SUPINSKY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Statsministerens pressetjeneste meldte dette samtidig som Ukrainas nasjonalforsamling innledet et ekstraordinært møte for å drøfte kravene fra opposisjonen i et forsøk på å løse den politiske krisa som herjer landet.

Syndebukk - For å lage ytterligere muligheter for et politisk kompromiss, for å gjøre en fredelig løsning mulig, har jeg tatt en personlig avgjørelse, og bedt den ukrainske presidenten om å akseptere min oppsigelse fra stillingen som statsminister, sier Azarov i en uttalelse.

I virkeligheten har han fått sparken, og er syndebukk for president Viktor Janukovitsj i den politiske krisa som ryster landet.

Det er nå en ekstraordinær sesjon i det ukrainske parlamentet. Det har siden fredag i forrige uke vært varslet at en ny regjering vil være på plass idag.

Ny statsminister? Men hvem som vil bli ny regjeringssjef er uklart. Opposisjonsleder Arsenij Jatsenjuk har blitt tilbudt stillingen som statsminister, og Vitalij Klitsjko har blitt tilbudt stillingen som visestatsminister. Men det er uklart om de vil ta på seg ansvaret som regjering så lenge Janukovitsj forsetter som president. Opposisjonens krav er at Janukovitsj skriver ut nyvalg.

I to måneder har det vært demonstrasjoner i Kiev mot Janukovitsj, etter at han ikke signerte en samarbeidsavtale med EU. Halve Ukraina er tatt over av og kontrolleres av opposisjonen. For to måneder siden ville skifte av regjering vært nok til å skape ro. Det er det ikke lenger. Opposisjonen krever presidentens politiske liv.

«Ett skritt» Opposisjonslederen Vitalij Klitsjko, tidligere verdensmester i boksing, kommenterte statsminister Azarovs avgang som bare «ett skritt» mot seier.

— I flere måneder har vi sagt at det som skjer på gatene, er også resultatet av politikken til den nåværende regjeringen. Dette er ikke seieren, men et skritt mot seier, kommenterte Klitsjko ifølge nyhetsbyråene.

Han leder partiet UDAR, ukrainsk for «slag».

Oppheve lover De folkevalgte begynte sitt møte med avspilling av nasjonalsangen og et minutts stillhet for de som er dødd i kampene mellom demonstranter og politi.

Mandag ble president Viktor Janukovitsj og tre framtredende ledere for opposisjonen enige om at myndighetene skal oppheve de sterkt omstridte lovene som forbyr og straffer demonstrasjoner hardt. Presidentens kontor meldte mandag kveld at man også var villig til å løslate et stort antall fengslede demonstranter, men bare hvis opposisjonen opphever barrikader og fjerner seg fra bygninger som er okkupert.

AVSATT : Statsminister Mykola Azarov hilser de folkevalgte. Men nå er han ofret av president Viktor Janukovitsj. Foto: AFP / Scanpix / SERGEI SUPINSKY
AVSATT : Statsminister Mykola Azarov hilser de folkevalgte. Men nå er han ofret av president Viktor Janukovitsj. Foto: AFP / Scanpix / SERGEI SUPINSKY Vis mer
Hele Norges coronakart