Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Janukovitsj spytter i ansiktet på USA, EU og 46 millioner ukrainere

Gatekamper i Kievs gater etter politiaksjon i natt.

DEMONSTRERER: Den ukrainske opposisjonslederen Arsenij Jatsenjuk taler for de pro-europeiske aktivistene som er samlet i teltleiren på Uavhengighetsplassen i Kiev, onsdag 11. desember. Sikkerhetsstyrker aksjonerte mot demonstrantene i natt og i morgentimene. Ukraina går nå inn i en tredje uke med demonstrasjoner etter at president Viktor Janukovitsj avsto fra å skrive under en samarbeidsavtale med EU. (AP Photo/Sergei Chuzavkov)
DEMONSTRERER: Den ukrainske opposisjonslederen Arsenij Jatsenjuk taler for de pro-europeiske aktivistene som er samlet i teltleiren på Uavhengighetsplassen i Kiev, onsdag 11. desember. Sikkerhetsstyrker aksjonerte mot demonstrantene i natt og i morgentimene. Ukraina går nå inn i en tredje uke med demonstrasjoner etter at president Viktor Janukovitsj avsto fra å skrive under en samarbeidsavtale med EU. (AP Photo/Sergei Chuzavkov) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gatene i den ukrainske hovedstaden Kiev preges i morgentimene i dag av rene gatekamper mellom opprørspoliti og demonstranter.

Urolighetene på Uavhengighetsplassen tiltar i styrke nå, etter at politiet i natt aksjonerte. De rev ned telt og barrikader, og forsøkte å rydde deler av plassen. 

I morgentimene i dag slo demonstrantene tilbake.

Helte vann over politiet Ifølge Kievpost skal 2000 demonstranter ha avfyrt fyrverkeri mot opprørspolitiet, ropt slagord og spylte dem med vann. Det er sju minusgrader i Kiev i dag.

Klokka fem over ni ukrainsk tid ankom busser med opprørspoliti inngangen til rådhuset i Kiev, som demonstrantene har okkupert siden 1. desember.

I forkant har demonstranter også spylt rådhustrappa og plassen foran med vann, for å sinke opprørspolitiet.

Politiets forsøk på fjerne demonstrantene har møtt hard motstand, samtidig som stadig flere demonstranter strømmer til Uavhengighetsplassen og gatene i sentrum av hovedstaden.

- Janukovitsj vil falle Politiaksjonen i natt som har utløst urolighetene, kommer etter at president Viktor Janukovitsj tirsdag forsvarte sin avgjørelse om å droppe en handelsavtale med EU, samtidig som den ukrainske regjeringen ønsker å knytte enda tettere økonomiske bånd til Russland.

Partileder for det største opposisjonspartiet i Ukraina, Arsenij Jatsenjuk, anklager president Viktor Janukovitsj:

- Han spytter i ansiktet på USA, EU-landene og 46 millioner ukrainere, og det vil vi ikke tilgi. Dette vil han ikke slippe unna med, sier Jatsenjuk fra Uavhengighetsplassen, ifølge Interfax-Ukraine.

Jatsenjuk var medlem av partiet til Janukovitsj, og har vært både utenriksminister og finansminister. Nå er han en av lederfigurene i protestene mot presidenten.

- Tusener kom hit i dag, det var hundrevis i går og det vil bli millioner i morgen. Janukovitsj-regimet vil falle, sier han.