Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janukovitsj trolig seierherren i Ukraina

Et drøyt år etter Oransjerevolusjonen, viser valgdagsmålingene at tidligere statsminister Viktor Janukovitsj gjør comeback.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målingene søndag kveld viser en klar ledelse til eksstatsministerens parti, som jukset seg til seier i valget i 2004.

Til tross for at hans regime var Oransjerevolusjonens store fiende i 2004, viser de første valgdagsmålingene at Janukovitsjs parti får 33 prosent av stemmene i dette valget.

President Viktor Jusjtsjenko, som var revolusjonens frontfigur, har ikke klart å bygge tillit. Hans parti ligger an til en oppslutning på under 14 prosent.

Orientert mot øst

Janukovitsj og Regionpartiet er mer orientert mot Moskva, og trolig vil de stanse prosessen som er satt i gang for å få Ukraina med i NATO. Men det er uklart hvordan den nye regjeringen vil se ut.

Enkelte forventer at Janukovitsj vil bygge en storallianse med andre partier for å ha sterkere grunnlag i parlamentet.

Enn så lenge blir Jusjtsjenko sittende som president. Men han vil nå merke følgene av de politiske endringene han selv kjempet fram. Ett av resultatene av Oransjerevolusjonen var nemlig en forskyvning av makt fra presidenten – til parlamentet.

Presidenten har blant annet mistet retten til selv å utnevne statsminister og deler av regjeringen. Dermed kan rivalen Janukovitsj og Regionpartiet lykkes i å bremse reformer og den mer vestlig-orienterte politikken.

Alliansen splittet

Viktor Janukovitsj fikk flest stemmer i presidentvalget i 2004. Men etter påstander om valgfusk, sterkt internasjonalt press og krav om gjenvalg, vant den såkalte oransjealliansjen til Viktor Jusjtsjenko det nye valget desember samme år.

Men siden den gang har lite gått slik han ønsket. Alliansen er splittet, og en av hans nærmeste allierte, Julia Timosjenko, ble sparket som statsminister.

Hun dannet senere sitt eget parti, som under søndagens valg fikk om lag 23 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingene.

(ANB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!