Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janukovitsj utropt til vinner i Ukraina

Valgkommisjonen i Ukraina har utropt statsminister Viktor Janukovitsj til vinner av det kaotiske presidentvalget. Dermed tilspisses den politiske krisen ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men begge kandidatene ber fremdeles om en fredelig løsning. Opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko sa i dag at han er villig til å godta et omvalg. Janukovitsj understreket før valgkommisjonens erklæring at det endelige resultatet må være legitimt, for å unngå voldshandlinger.

- Ingen maktposisjon, uansett hvor viktig, er verdt ett eneste menneskeliv, sa han.

Avtroppende president Leonid Kutsjma tok til orde for forhandlinger med opposisjonen, samtidig som demonstranter i tusentall holder stand mot snøværet i hovedstaden Kiev. Flere hundre tusen mennesker har helt siden søndag demonstrert mot omfattende valgfusk i forbindelse med presidentvalget.

Opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko beskylder regjeringen for å planlegge å bruke makt mot massedemonstrasjonene, og oppfordrer politi og soldater til å nekte å bruke vold mot sine landsmenn. Ukrainas forsvarsminister gikk onsdag langt i å love at hæren ikke vil bli satt inn mot demonstrantene.

Bedt om å vente

Jusjtsjenkos tilhengere hevder regjeringen stjal valget. De får støtte av vestlige valgobservatører og regjeringer.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) krever at Ukrainas valgkommisjon samarbeider fullt ut og offentliggjør alle opplysninger om presidentvalget.

- Jeg ser ingen grunn til å betvile hva observatørene fra OSSE har sagt. Og det var at massivt valgfusk fant sted i Ukraina, sier Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder.

Forbundskansleren diskuterte i dag krisen i Ukraina med Russlands president Vladimir Putin. Begge oppfordret Ukraina om å løse krisen på lovlig vis.

EU oppfordret onsdag Ukraina til å vente med å kunngjøre valgresultatet til hele valggjennomføringen og resultatene har blitt gjennomgått på nytt. Dersom Ukraina ikke foretar en ny gjennomgang av valget vil det få konsekvenser for forholdet til EU, advarer EU-kommisjonens president José Manuel Barroso. Han vil imidlertid ikke gå i detalj om hvordan EU vil reagere.

Barroso sa også at Ukraina vil bli et tema når han møter Russlands president Vladimir Putin under EU-Russland-toppmøtet i Haag i morgen.

Advarer

EUs utenrikssjef Javier Solana advarer mot faren for voldsbruk i Ukraina, men det har til nå ikke kommet til voldelige sammenstøt mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene. Solana sa onsdag til EU-parlamentets utenrikskomité at EU ikke vil godta valg som er trikset med. Han oppfordret til dialog mellom de to presidentkandidatene i landet. Men opposisjonen har ikke vært villig til å forhandle med statsministeren.

Ukrainas forsvarsminister gikk i dag ut med en erklæring som slo fast at valget i Ukraina var lovlig.

- Valget dere deltok i, skjedde i samsvar med loven, uten noen lovbrudd, heter det i uttalelsen fra forsvarsminister Oleksandr Kuzmuk. Han ber folk forholde seg rolig, og sier at det ikke vil bli troppebevegelser i forbindelse med valguroen.

- Tross alle rykter og provoserende uttalelser, vil jeg forsikre dere om det ikke har skjedd forflytninger av soldater eller militært utstyr, som ikke har vært planlagt på forhånd. Det blir heller ingen slike forflytninger i fremtiden, sier Kuzmuk.

(NTB)

UTROPT TIL VINNER: Statsminister Viktor Janukovitsj.
PROTESTERER: For tredje dag på rad roper hundretusener av demonstranter i Kiev ut sin misnøye.
UTROPTE SEG SELV SOM VINNER: Men ifølge valgkommisjonen ble opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko slått.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media