FERDIG: Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj. REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix
FERDIG: Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj. REUTERS/Maxim Shemetov ScanpixVis mer

Janukovitsj vil ha "Krim- løsning" i hele Ukraina

Ønsker seg folkeavstemninger i regioner med flertall av russisk-talende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj sier han vil ha folkeavstemninger i landets regioner for å avgjøre framtidig status, ifølge Itar-Tass.

Ikke som på Krim
Janukovitsj holdt i morgentimene idag sin tredje pressekonferanse etter at han ble kastet i revolusjonen i forrige måned, og måtte flykte. Også denne gangen opptrådte han i Rostov ved Don, sør i Russland, ikke langt fra Ukrainas øst-grense.

Håpet til den avsatte presidenten er at regionale folkeavstemninger skal gi et regionalt flertall for tilknytning til Russland, slik tilfellet var på Krim, der nesten 97 prosent stemte for å bli en del av Den russiske føderasjonen. Men mens 60 prosent av innbyggerne på Krim er etniske russere, er tallene helt annerledes i resten av Ukraina.

Janukovitsj irrelevant
I fylket Donetsk har 75 prosent av befolkningen russisk som første-språk, ifølge Radio Free Europe. I nabofyklet Luhansk er tallet 69. Men en mye mindre andel av befolkningen er etniske russere. Det er imidlertid lite trolig at Janukovitsj vil få noen oppslutning for forslaget om regionale folkeavstemninger. Tendensen de siste ukene og dagene er at de lokale eliter i Øst-Ukraina knytter seg til de nye makthaverne i Kiev etter at de har fått løfter om business as usual, og at den aggressive språkpolitikken, som ville diskriminert russisk-talende, skal reverseres, slik også EU krever.

Spørsmålet er om Janukovitsj taler på vegne av sitt vertskap Russland når han foreslår regionale folkeavstemninger. Hvis han gjør det har utspillet en viss kraft. Hvis ikke er utspillet mindre interessant. Det er allerede lenge siden Janukovitsj mistet definisjonsmakten i ukrainsk politikk.