EN PÅ TRYNET :  President Viktor Janukovitsj har blitt en slags slager for demonstrantene i Kiev. AFP PHOTO / YURIY DYACHYSHYN Scanpix
EN PÅ TRYNET : President Viktor Janukovitsj har blitt en slags slager for demonstrantene i Kiev. AFP PHOTO / YURIY DYACHYSHYN ScanpixVis mer

- Janukovitsj vil skrive under EU-avtale

Det sier EUs utenriksansvarlige Catherine Ashton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to dager har Ashton vært i den ukrainske hovedstaden Kiev, og hatt lange samtaler med den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj. Ashton kom med sin uttalelse i Brussel i dag, ifølge BBC.

For seint med dialog
Janukovitsj har vært hardt presset av demonstranter som har krevd tilnærming til EU, etter at han sa nei til en samarbeidsavtale 28. november. Sist helg var det opptil en million demonstranter i gatene i Kiev, og i går ga opprørspoliti opp å jage demonstrantene hjem. I stedet strømmet det stadig til nye demonstranter.

Den ukrainske presidenten lovet i går for første gang å gå i dialog med opposisjonen. Men opposisjonen sier at dialog ikke lenger er tilstrekkelig. De krever presidentens og regjeringens avgang. Det er mannen som trer fram som opprørets leder, verdensmesteren i tungvektsboksing, Vilatij Klitsjko, som sier dette.

Denne helga tegner til å bli en ytterligere styrkedemonstrasjon fra opposisjonens side. Ifølge den engelskspråklige avisa Kyiv Times et 70 000 mennesker nå på vei til hovedstaden i busser fra det vestlige Ukraina, for å slutte seg til og oppmuntre demonstrantene i Kiev. Det har også vært et massivt vestlig diplomatisk press på Janukovitsj.

Sterkt press
EU har hatt diplomater blant demonstrantene for å kunne dokumentere, og eventuelt avverge politivold, slik vi så  det helga for snart to uker siden. Og USA har presset det ukrainske lederskapet med svartelisting når det gjelder reising, og å gi det ukrainske lederskapet en status som i Hviterussland, Europas siste diktatur.

Det politiske kampen i Ukraina står mellom det å knytte landet til EU eller til Russland. Janukovitsj, som er lederen i det russisk-vennlige Øst-Ukraina, var lenge innstilt på å skrive under avtalen med EU. Men halvannen uke før han skulle skrive under, gjorde han det klart at avtalen var for dårlig økonomisk. Han lot det også skinne gjennom at han hadde vært utsatt for et enormt press fra Russland, som vil ha Ukraina på sin side, og oppfatter Ukraina som russisk innflytelsessfære.

Hva som i virkeligheten ligger i Ashtons uttalelse er imidlertid ikke godt å si. Etter å ha skiftet mening flere ganger er verdien av Janukovitsjs ord kraftig devaluert.