Japan beklager krigshandlinger

Statsminister Junichiro Koizumi forsøker å dempe krisen mellom Japan og Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Junichiro Koizumi uttrykte på Japans vegne «dyp anger» overfor sine naboland under åpningen av et afrikansk-asiatisk toppmøte på Jakarta i dag tidlig norsk tid.

Fra talerstolen ba Koizumi om unnskyldning for japanske overgrep under andre verdenskrig.

- I fortida har Japan, gjennom sitt kolonistyre og aggresjon, forårsaket enorme ødeleggelser og lidelse for folk i mange land, spesielt asiatiske land, sa Koizumi ifølge AP

- Japan ser i øynene de historiske fakta med ydmykhet.

Ba om møte

Dette er ikke første gang japanske ledere har beklaget handlinger landet begikk under krigen.

På bakgrunn av krisen som har blusset opp mellom Japan og Kina, er få i tvil om at ordene i virkeligheten er et forsøk på å bedre forholdet til Asias storebror.

Koizumi har bedt om å få møte Kinas president Hu Jintao ansikt til ansikt under toppmøtet, men kinesiske myndigheter har ennå ikke sagt ja.

KRISE: Tusener av kinesere har - med myndighetenes velsignelse -deltatt i antijapanske demonstrasjoner. Foto: SCANPIX/AP
KRISE: Tusener av kinesere har - med myndighetenes velsignelse -deltatt i antijapanske demonstrasjoner. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Samtidig som Koizumi beklaget fra talerstolen, besøkte 160 medlemmer av Japans nasjonalforsamling det omstridte Yasukuni-minnesmerket, melder BBC. Minnesmerket er tilegnet de 2,5 millioner japanerne som døde under andre verdenskrig, og tidspunktet for besøket oppfattes som en rød klut i Kina.

Krise

Det er snart to måneder siden temperaturen mellom Japan og Kina sank til frysepunktet. Ifølge kinesiske myndigheter har ikke forholdet mellom de to stormaktene vært så dårlig siden diplomatiske forbindelser ble opprettet i 1972.

Titusener av kinesere har deltatt i organiserte massedemonstrasjoner mot den gamle erkefienden. Kina hevder bakgrunnen var at Japan godkjente ei lærebok i historie som hopper over landets krigsforbrytelser mot Kina og andre asiatiske land. Obsevatører peker imidlertid på en voksende nasjonalisme i begge land.

FNs generalsekretær Kofi Annan har bedt begge land bruke toppmøtet for å løse den spente situasjonen.

ISFRONT: Japans statsminister passerer Kinas president Hu Jintao under toppmøtet på Jakarta.
BA OM UNNSKYLDNING: Statsminister Junichiro Koizumi har også bedt om et møte med Kinas president.