Japan ber Kina om å stoppe rumpetester

Skal ha brukt analpinner som testredskap for å avdekke corona.

TESTES: Flere japanske statsborgere har klaget over at de måtte ta coronatest analt da de kom inn i Kina. Foto: NTB/Shutterstock
TESTES: Flere japanske statsborgere har klaget over at de måtte ta coronatest analt da de kom inn i Kina. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Japan ber Kina slutte å ta analprøver av japanere som reiser til Kina.

BBC skriver at flere har klaget over at prosedyren har vært psykisk påkjennende.

CORONATEST: Dagbladet var så heldige å få en omvisning i super-laboratoriet på NTNU i Trondheim som nå kan lage 100.000 coronatester daglig. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Analprøver

Kina startet bruken av anale vattpinne-prøver i januar.

- Ambassaden vår i Kina, har mottatt flere reaksjoner fra japanere som hadde blitt møtt med krav om å ta analprøver ved ankomst. De har oppgitt at de opplevde testene som svært krevende, sier Japans sjefskabinettsekretær, Katsunobu Kato.

Han oppgir at de ikke vet hvor mange japanske statsborgere som har måttet ta slike tester.

- Ikke bekreftet

Testene blir brukt på noen av dem som er i karantene eller kommer inn i Kina, sa han, og han bemerket også at bruken ikke er bekreftet noe annet sted i verden.

Amerikanske diplomater skal også ha klaget over prosedyren etter at de ifølge BBC, også har måttet gjennomgå slike tester ved ankomst til Kina.

BBC skriver at flere kinesiske byer har introdusert bruken av anale vattpinner etter at lokale eksperter skal ha kommet frem til at det kan kan avdekke coronasmitte.

Da testmetoden ble lansert, rapporterte statsmediene i Kina at testene ble sett på som kontroversielle blant eksperter, og at de mente de var langt mindre effektive enn tester i øvre luftveier.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer