Japan ble kraftig advart i 2008

Japans atomkraftverk ville ikke tåle et jordskjelv, ifølge Wikileaks.

<.>ADVART: Ifølge wikidokumenter ble Japan i 2008 kraftig advart mot at deres atomkraftverk ikke var konstruert for å tåle et jordskjelv, melder Spiegel Online. Her fra Daiichi-kraftverket i Fukushima. Fra venstre vises reaktorene 1, 2, 3 og 4. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co./SCANPIX
<.>ADVART: Ifølge wikidokumenter ble Japan i 2008 kraftig advart mot at deres atomkraftverk ikke var konstruert for å tåle et jordskjelv, melder Spiegel Online. Her fra Daiichi-kraftverket i Fukushima. Fra venstre vises reaktorene 1, 2, 3 og 4. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co./SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg siste utvikling i Japan i vårt nyhetsstudio.

BERLIN (Dagbladet): Den internasjonale Atomenergikommisjonen sendte allerede i 2008 en skarp advarsel til den japanske regjeringa om massive problemer med sikkerheten på landets atomkraftverk - og at de ikke ville tåle et jordskjelv.

Wikileaks slapp i dag amerikanske dokumenter som referer til den oppsiktsvekkende rapporten fra IAEA.

Spiegel Online
er i besittelse av dokumentet, som skal være en intern, amerikansk rapport , men som i detalj ramser opp hva kritikken går ut på.

«Et alvorlig problem» En ikke navngitt representant for IAEA la innholdet fram under et møte i G8 Nuclear Safety and Security Group (NSSG) 3. og 4. desember 2008.

I paragraf seks heter det at atomeksperter er sterkt bekymret for om Japans 50 atomkraftanlegg er tilstrekkelig sikret.

De konkluderer med at det foreligger «et alvorlig problem».

Det blir spesielt satt spørsmålstegn ved om kraftverkene er konstruert for å kunne stå imot sterke jordskjelv.

Beskyttelsessenter Flere mindre skjelv i de foregående år hadde vist at anleggene rett og slett ikke er planlagt og konstruert for å kunne tåle denne typen belastninger.

Den japanske regjeringen reagerte med å bygge et beskyttelsessenter for kritiske situasjoner. Anleggene, som var bygget for å tåle skjelv med inntil styrke 7, ble ikke oppgradert.

Fredag ble det målt skjelv helt opp til 9 på skalaen og, i tillegg til jordskjelv- og tsunamikatastrofen, truer også en atomkatastrofe landet.