STARTET BYGGINGEN:  Japans forsvarsminister Itsunori Onodera deltok i dag på den offisielle starten på byggingen av den nye radarstasjonen. Stasjonen gjør det mulig for Japan å følge nøyere med på Kinesisk aktivitet i det omstridte området - både i lufta og til havs. Foto: Kyodo / Reuters / NTB Scanpix
STARTET BYGGINGEN: Japans forsvarsminister Itsunori Onodera deltok i dag på den offisielle starten på byggingen av den nye radarstasjonen. Stasjonen gjør det mulig for Japan å følge nøyere med på Kinesisk aktivitet i det omstridte området - både i lufta og til havs. Foto: Kyodo / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Japan bygger ny militærstasjon rett ved omstridt øygruppe

Kan eskalere konflikten med Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan startet i dag sin første militære ekspansjon på mer enn 40 år, like ved øyene som både Japan og Kina gjør krav på.

Forholdet mellom Japan og Kina har lenge vært spent på grunn av striden om det lille, ubebodde øyriket Senkaku i Østkinahavet og ressursene rundt.

Nå har Japan trappet opp det militære nærværet i regionen.

Ny radarstasjon Den nye radarstasjonen bygges på øya Yonaguni, som ligger like utenfor kysten av Taiwan og 150 kilometer sør for de omstridte Senkaku-øyene.

Radarene gjør at Japan kan følge og fange opp kinesiske skip og fly som beveger seg inn i det omstridte farvannet. Japan sender også 100 soldater til øya. Fra før av hadde øya bare to politimenn.

- Vi er fast bestemt på å beskytte Yonaguni-øya, som er en dyrebar del av det japansk territorium, sa Japans forsvarsminister Itsunori Onodera til Reuters denne uka.

- Trenger bare én hendelse Den britiske Øst-Asia-eksperten Euan Graham gikk i januar ut og sa han fryktet at selv en mindre hendelse kan utløse krigshandlinger i området. De omstridte Senkaku-øyene holdes av Japan, men også Kina gjør krav på dem.

- Min bekymring er at det kanskje bare trengs én liten hendelse, som at aktivister går i land på en av de omstridte øyene eller at en båt blir senket, for å utløse krigshandlinger, uttalte Graham.

Kinas reaksjon på den nye radarbasen var en uttalelse om at de «føler situasjonen nøye».

 NY MILITÆRBASE:  På Japans vestligste punkt, øya Yonaguni (nederst), har Japan nå startet byggingen av en ny radarstasjon og utplassert 100 soldater. Øya ligger bare 150 kilometer sør for øyriket som både Japan og Kina gjør krav på. Kart: Google Maps
NY MILITÆRBASE: På Japans vestligste punkt, øya Yonaguni (nederst), har Japan nå startet byggingen av en ny radarstasjon og utplassert 100 soldater. Øya ligger bare 150 kilometer sør for øyriket som både Japan og Kina gjør krav på. Kart: Google Maps Vis mer

- Vi håper japanerne kan dra lærdom av historien og handler på en måte som bidrar til fred og stabilitet, sa en talskvinne for Kinas utenriksdepartement på en pressekonferanse denne uken.

Viktige ressurser Bakgrunnen for konflikten er i stor grad ressursene som finnes rundt Senkaku-øyene (som kalles Diaoyu-øyene i Kina). I tillegg til fiskeriressursene, kan det også være store naturgassressurser nord for øyene. Japan har et stort underskudd på energi, som har vært spesielt prekært siden Fukushima-katastrofen.

De siste årene har konfrontasjonene mellom Japan og Kina eskalert etter at japanske myndigheter kjøpte tre av Senkaku-øyene fra private japanske eiere.

På grunn av ressursene og militær makt i området, er øyene potensielt viktig for begge maktnasjonene, og ingen av dem har vist tegn på å vike fra konflikten. I november innførte Kina en flykontrollsone over øyene, som amerikanske kampfly brøt kort tid etter.

OMSTRIDTE:  Øyene Uotsuri island (øverst), Minamikojima (nederst) og Kitakojima, kjent som øygruppa Senkaku i Japan og Diaoyu i China, er en stor verkebyll for diplomatiet i Asia. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix
OMSTRIDTE: Øyene Uotsuri island (øverst), Minamikojima (nederst) og Kitakojima, kjent som øygruppa Senkaku i Japan og Diaoyu i China, er en stor verkebyll for diplomatiet i Asia. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix Vis mer