Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japan elsker Sofie

I Japan utgis 300 nye bøker hver eneste dag. En dag i slutten av juni 1994 lanserte Nobuko Igari ei norsk bok i et første opplag på 10000 i dette mylderet. Det angrer hun ikke. Nå er boka trykt i 78 opplag og har solgt 1,7 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Sofies verden" topper også den japanske bestselgerlista, og er blitt forlaget NHK Japanese Broadcast Publishings mestselgende bok noensinne. At boka, som er en innføring i filosofi, skulle bli suksess i Det fjerne østen med buddhismen og taoismen som sterke røtter, hadde Aschehoug forlag i Oslo aldri drømt om. Men forlagsredaktør Nobuko Igari i Tokyo ville det annerledes.

Gud tapte krigen

- Hvordan i all verden kan det ha seg at en vestlig filosofibok har slått så godt an i Japan?

- Det viktigste er at boka er velskrevet. Men etter den andre verdenskrigen har ikke japanere hatt noe å tro på. Japanere kjempet den krigen for sin gud og tapte. Etter keiser Hirohitos kapitulasjon, har vi levd i et vakuum av frustrasjon. Det eneste vi har trodd på er økonomien og materielle verdier. Økonomien er blitt sterkere, men filosofien er blitt svakere. Man har mistet venner og troen på hvorfor vi lever, sier Igari.

Universal søken

I dette historiske perspektivet forklarer hun Jostein Gaarders bok som et nytt holdepunkt for både unge og eldre japanere.

- Vi har lesere fra ni til 97 år. De unge identifiserer seg med Sofie, den universale søken i boka og troen på liv etter døden. Dette er tanker de gjenkjenner fra sitt eget hode, men som ikke har vært uttalt i vårt materielle hverdagsjag.

Og de eldre får en påminnelse om den frustrerende tomheten de opplevde de første årene etter krigen, når de leser boka, sier den japanske forlagsredaktøren.

Gående trær

Hun har med seg en vakker bok med brev skrevet på rispapir fra japanske gymnasiaster til Jostein Gaarder.

"Takk for at du forandret meg og minnet meg på selve livet!" skriver en 17-åring.

"Hvis det finnes liv på andre planeter, tror du det er blomster som har bevegelige armer eller trær som kan gå?" spør en. Andre skriver brev rettet til skikkelsene i boka - Sofie, Hilde og moren.

Brukes som lærebok

Igari forteller at i Japan har man verken religion eller filosofi som fag på skolen. Buddhismen, konfutsianismen, shintoismen og taoismen sitter likevel sterkt forankret i ryggmargen hos elevene.

- Vi bare føler at det er der, forklarer hun.

- Etiske fag har ofte vært kjedelige på japanske skoler, men mange lærere har tatt i bruk "Sofies verden" i undervisningen. Det har skapt ny interesse, sier Igari.

Denne uka reiser hun med tog fra Oslo til Bergen. I begge byer har hun Jostein Gaarder og kona som sine spesielle guider.

LIVLIG: - Det som overrasket meg mest da jeg leste "Sofies verden" var at også dere i Vesten tror på et liv etter døden, sier den japanske forlagsredaktøren Nobuko Igari (37).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media