Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Japan er politisk imbesille

Pyongyang returnerer til sekspartssamtalene, men vil ikke ha med Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nord-Korea sa seg tidligere denne uka villige til å returnere til seksnasjonerssamtalene mellom Kina, USA, Russland, Sør-Korea, Nord-Korea og Japan, men kom i dag med et voldsomt utspill mot Japan.

«Det er ingen grunn til at Japan skal delta i sekspartssamtalene som en lokal aktør, fordi de ikke er annet enn en amerikansk stat. Det holder at Tokyo blir informert om resultatet av forhandlingene fra Washington», heter det i en offisiell uttalelse fra utenriksdepartementet i Pyongyang, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Bakgrunnen for utspillet er at Japan nekter å godta Nord-Korea som en atommakt.

Ikke uvanlig

Det er ikke uvanlig at Japan blir utsatt for Nord-Koreas fiendtlige retorikk. Japans okkupasjon av den Koreanske halvøya tidlig på 1900-tallet er langtfra glemt i Pyongyang. Nord-Korea har også bedt om å ekskludere Japan fra sekspartssamtalene tidligere.

Samtalene har blitt holdt siden november 2005, men Pyongyang trakk seg fra forhandlingene i januar i år på grunn av amerikanske økonomiske sanksjoner som ble innført etter beskyldninger om forfalskning av utenlandsk valuta og annen ulovlig virksomhet.

Politisk imbesille

 I en uttalelse fra Pyongyang i dag, hevdes det at det internasjonale samfunnet har blitt enige om å fortsette samtalene mens de «høypriste Nord-Koreas ufravikelige standpunkt og oppriktige forsøk for atomnedrustning på den koreanske halvøya. Det er bare Japan som har gitt uttrykk for sine onde hensikter i en strøm av nonsens,» heter det i uttalelsen.

«Myndighetene i Japan har tydelig bevist at de er politisk imbesile og ute av stand til å bedømme situasjonen og sin egen sørgelige posisjon», heter det i uttalelsen fra det nordkoreanske utenriksdepartementet.

«Politisk imbesille»: Myndighetene i Nord-Korea legger ikke fingrene imellom i sin karakteristikk av Japan.