- Japan er rammet av en informasjonskatastrofe

Det vil ta lang tid før vi vet omfanget av katastrofen, mener Jan Egeland.

FAREN IKKE OVER: Faren i Japan er langt fra over, mener NUPI-direktør Jan Egeland. - Men den kan også være overdrevet, sier han til Dagbladet.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FAREN IKKE OVER: Faren i Japan er langt fra over, mener NUPI-direktør Jan Egeland. - Men den kan også være overdrevet, sier han til Dagbladet. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Direktør i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), uttrykker sterk bekymring for det han omtaler som «megakatastrofen i Japan».

- Jeg mener vi ikke har forutsetning til å forstå omfanget av alle de seriene av katastrofer som nå har rammet Japan. Først opplever landet et jordskjelv med tsunami. Deretter medfører tsunamien et enormt jordskred lang innover landet, som igjen nå følges av en fryktkatastrofe rundt atomreaktorene.

Informasjonskatastrofe Bekymringsverdig er det også at de viktigste kommunikasjonsmidlene i landet nå er borte, mener NUPI-direktøren.

- Faren der er på ingen måte over, men den kan også være overdrevet. Det spesielle i Japan nå er at har en så fri og øyeblikkelig nyhetsdekning av et atomuhell.

- Man kan kalle det en informasjonskatastrofe, der man har et voldsomt informasjonsunderskudd. Alle vil vite hva som skjer, og det stilles urettferdige krav om at myndighetene skal svare på alt, sier Egeland til Dagbladet.

Han legger til at atomkraftverkprogrammene i verden historisk sett hat hatt liten åpenhet ved seg.

- Dette er ikke noen Tjernobyl-ulykke, understreker Egeland.

- Dyreste noen sinne Jordskjelvet vil koste 1000 milliarder kroner, mener ekspertene - som er mindre enn Kobe-skjelvet i 1995. Egeland tror imidlertid at katastrofen vil kunne bli den dyreste noen sinne.

- Foreløpig vet vi verken hvor store tap av menneskeliv vil bli, eller hva de materielle skadene vil koste, men det vil ikke forundre meg om dette blir den mest kostbare katastrofen noen sinne, fordi ødeleggelsene er så store over så store områder og at gjenoppbyggingsarbeidet vil bli utroliog kostbart.

- Det er her snakk om enorme områder som er ødelagt i et av verdens rikeste land, sier han.

- Vil ta mange år Egeland tror det vil ta tid før vi får vite det virkelige omfanget av katastrofen.

- Søke og letefasen varer egentlig bare fire, fem døgn - så starter oppryddingsfasen. Det tar kanskje fire eller fem måneder før kommunikasjonslinjer og veier er gjennopprettet.

Selve gjenoppbyggingsfasen vil ta mange år, mener Egeland.

- Og i løpet av denne tiden må man ta stilling til om man skal gjenoppbygge alt slik det var. Mye erfor sårbart der det ligger langs kysten, sier han.

- Må vise sympati Det viktigste resten av verden kan gjøre nå, er å vise Japan sin sympati, mener Egeland.

- Den internasjonale bistanden vil bli liten i forhold til det som Japan kan og vil og må gjøre selv, men bistanden viktig ikke minst psykologisk. Japan legger merke til at en hel verden ønsker å hjelpe dem, og føler med dem. Det blir vårt viktigste bidrag nå, mener Egeland.

- Japan det landet i verden som er best skikket i å hjelpe seg selv, men landet føler seg alene og derfor er det viktig med håndfaste bevis om at verden føler med dem, legger han til.

Meningsløse tall Det kommer stadig inn nye tall om antall drepte, sårede og savnede etter jordskjelvet og tsunamien.

- Alle tall om tap av liv og milliarder blir meningsløse de første døgnene, sier Egeland.

Som regel er de første tallene for lave, deretter vil det komme noen tall som er øvre gjetninger, mener han.

- Det tok fire måneder å få endelige tall etter tsunamiklatastrofen i 2004. Det vil også nå gå mange dager før vi vet hvor mange liv som er tapt og hvor store de økonomiske tapene blir.