Japan fikset synke­hullet på to dager

En uke etter synkehullet oppsto, går folk der igjen. 

USTABILT: Det enorme synkehullet i Japan vakte stor oppsikt verden over. Nå er det fikset - og det bare på to dager. Video: Reuters DV NTB/Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke, i morgentimene, slukte et synkehull ved inngangen til et veikryss i Fukuoka, sør i Japan. Det førte til fullt kaos, med gasslekasjer

RASK BYGGING: Veien åpnet igjen allerede tirsdag, etter den ble stengt 8. november på grunn av synkehullet til venstre. Foto: AP / NTB Scanpix
RASK BYGGING: Veien åpnet igjen allerede tirsdag, etter den ble stengt 8. november på grunn av synkehullet til venstre. Foto: AP / NTB Scanpix
Vis mer

Tirsdag er dette synkehullet reparert, og veien åpnet igjen, i første omgang for gående og syklende, ifølge The Guardian.

Lokale medier skriver at det bare tok to dager å fylle hullet, reparere rørene og strømledningene, og asfaltere veien. På grunn av helsehensyn og sikkerhetshensyn tok det i midlertid ytterligere fem dager å få åpnet veien.

Borgemesteren i Fukuoka, Soichiro Takashima, sier ifølge The Guardian at bakken nå skal være 30 ganger sterkere enn før. De skal også få eksperter til å undersøke årsaken til synkehullet. Hittil er hypotesen at det skyldes arbeider på en undergrunnslinje.

Synkehullet startet som to mindre synkehull, men vokste i størrelse, helt til de utgjorde et gigantisk synkehull som tok med seg hele den 30 meter brede veistrekningen i avgrunnen.

Ifølge BBC ble ingen skadet da synkehullet oppsto.

Synkehull finnes i områder med berggrunn av kalk, dolomitt, eller gips, ifølge Norges geologiske undersøkelse. Når grunnvannet i bakken løser opp kalksteinen, skapes det store hulrom. Prosessen hører til det som geologer kaller «karst», altså kjemisk forvitring og oppløsing i kalksteinsberggrunn.

Det er kun i områder der grunnen består av kalk/gips at synkehull kan dannes. I Norge er disse områder små og godt kjente, og finnes stort sett i Nordland fylke, ifølge samme kilde.

USTABILT: Naboene tror det hele er over. Video: Reuters DV NTB/Scanpix Vis mer