Japan flyttet seg 2,4 meter

Jordskjelvet i Japan fikk globale konsekvenser. Jordens akse endret seg med 10 cm.

DRAMATISK: Her er en flenge i veien i Fukushima-regionen, ikke langt fra der atomkraftverket nå står i brann. Foto: EPA/FRANCK ROBICHON/Scanpix
DRAMATISK: Her er en flenge i veien i Fukushima-regionen, ikke langt fra der atomkraftverket nå står i brann. Foto: EPA/FRANCK ROBICHON/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geolog Reidar Trønnes svarer deg på spørsmål nå.

(Dagbladet): Gårsdagens jordskjelv på 8,9 var tidenes sterkeste i Japan. Nå opplyser amerikanske geologer til CNN at den japanske øya flyttet seg.

- Foreløpig vet vi at én GPS-stasjon flyttet seg 2,4 meter. Vi har et kart over Japan som viser et mønster over store områder som bekrefter dette, sier Kenneth Hudnut ved US Geologtical Survey (USGS) til CNN.

Eksperter i Italia melder at jordens akse også endret seg med nesten 10 cm.

Ligger i «Ildringen» Ødeleggelsene etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien er enorme i Japan. Siste tall er at man frykter over 1700 døde. I tillegg er store områder rasert som følge av en 10 meter høy tsunami som skylte inn over land og tok med seg biler, fly, veier og hus.

Enkelte steder nådde tsunamibølge 10 km inn på land.

Japan er svært utsatt for jorskjelv og ligger i brytningspunktet mellom fire tektoniske plater i «Ildringen». Gårsdagens jordskjelv skjedde da jordskorpen sprakk opp over et område på som var 400 km langt og 160 kilometer bredt. De tektoniske platene «skled» 18 meter, opplyser Shengzao Chen, geolog ved USGS.

- Ingen sammenheng med Christchurch For å sette gårsdagens skjelv i perspektiv, det var hundrevis av ganger så sterkt som jordskjelvet som rammet Haiti i januar 2010 og drepte over 200 000 mennesker.

22. februar ble Christchurch rammet av et jordskjelv med styrke 6,3
. Jordskjelvet drepte 150 mennesker, men det er lite sannsynlig at skjelvet på New Zealand forårsaket gårsdagens gigantjordskjelv.

- Avstanden mellom de to skjelvene er for stor. Jeg vil anta at sammenhengen er svært liten, sier professor Stephan Grilli, oseanekspert ved Rhode Island-universitetet.

2,5 METER ØSTOVER: Japan skled 2,5 meter østover og Stillehavet ble tilsvarende mindre under jordskjelvet. Foto: Earthquake.usgs.gov
2,5 METER ØSTOVER: Japan skled 2,5 meter østover og Stillehavet ble tilsvarende mindre under jordskjelvet. Foto: Earthquake.usgs.gov Vis mer