SKIFTE: En motorsyklist vinker de som driver valgkamp for Liberaldemokratene (LDP), deriblant tidligere statsminister Shinzo Abe, som står oppe på bilen. Det kan gå mo0t en stor valgseier for høyresida. Foto: REUTERS / Scanpix / Shohei Miyano
SKIFTE: En motorsyklist vinker de som driver valgkamp for Liberaldemokratene (LDP), deriblant tidligere statsminister Shinzo Abe, som står oppe på bilen. Det kan gå mo0t en stor valgseier for høyresida. Foto: REUTERS / Scanpix / Shohei MiyanoVis mer

Japan går trolig mot høyre

Japan tar trolig et klart skritt mot høyre ved valget på ny nasjonalforsamling til helga. Høyrefløyen ligger an til å vinne over 300 av de 480 plassene i underhuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålinger tirsdag tyder på at tidligere statsminister Shinzo Abes parti, Liberaldemokratene (LDP) blir den store valgvinneren. Den sittende regjeringssjefen Yoshihiko Noda og partiet Demokratene, som i 2009 kom til makta for første gang, går mot nederlag.

Hvis Liberaldemokratene (LDP) og deres allierte Nye Komeito får flere enn 320 mandater, har de det to tredels flertallet som skal til for å kunne endre grunnloven. Dermed kan de tvinge sin politikk igjennom, uansett motstand i førstekammeret.

Handlekraft Japan vil da kunne få sin mest handlekraftige regjering siden 2007, da den politiske situasjonen gikk i vranglås. Men det er usikkert om noe sånt vil skje, for nesten 40 prosent av velgerne har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Et solid flertall for LDP og Nye Komeito vil gjøre de to partiene uavhengige av støtte fra det høyreorientere Gjenreisningspartiet, som ledes av Toru Hashimoto, den populære borgermesteren i storbyen Osaka. Hashimotos parti ligger an til å vinne rundt 50 mandater.

Shinzo Abe går inn for at Japan skal føre ei hard linje overfor Kina i striden om råderett over farvann og øyer i Øst-Kinahavet. Han ønsker også å endre grunnloven, som ble innført etter Japans nederlag i andre verdenskrig og som har et pasifistisk preg.

Motvekt Et Japan som viser mer muskler, vil kunne virke som en motvekt mot det militært stadig sterkere Kina, skriver nyhetsbyrået Reuters. Styrkingen av Kinas militære makt vekker uro blant de mindre nasjonene i regionen.

Men sittende satsminister Noda mener valget mest bør dreie seg om innenrikspolitikk. Han advarer mot «tilbakefall» til ei tid der LDP-regjeringer pumpet milliard etter milliard inn i offentlige byggeprosjekter.

Denne politikken bidro, ifølge Noda og Demokratene til å gjøre Japan til et dypt forgjeldet land. - Spørsmålet er om vi skal fortsette å gjøre det vi burde gjøre, eller om vi skal vende tilbake til gamle dagers politikk, sier den japanske regjeringssjefen.

Gjeldsbyrde For å kunne redusere Japans enorme gjeldsbyrde har Noda satt opp momsen, noe som bidrar til å gjøre ham og Demokratene upopulære. Men økte offentlige inntekter må til, hvis landet skal kunne betjene si statsgjeld og finansiere økende trygdeutgifter til en aldrende befolkning.

Samtidig er mange velgere skuffet over mangelen på større endringer siden Demokratenes valgtriumf i 2009.

- Demokratene har nesten ikke gjort noe av det de lovet, sier den politiske analytikeren Minato Morita til nyhetsbyrået DPA.

Nodas regjering er også rammet av begivenheter som ingen kan gi den skylda for. Verken jordskjelv- og atomkatastrofen i Fukushima øst i Japan i 2011 eller den globale økonomiske krisa ble utløst av politiske beslutninger i Tokyo.

(NTB)

OVERTAR? Liberaldemokratenes partileder og tidligere statsminister, Shinzo Abe.Foto: REUTERS / Scanpix / Shohei Miyano
OVERTAR? Liberaldemokratenes partileder og tidligere statsminister, Shinzo Abe.Foto: REUTERS / Scanpix / Shohei Miyano Vis mer