Japan gjenopptar hvalfangst i Antarktis

Etter over et år uten jakt.

 STARTER OPP IGJEN:  Japan har hatt et års pause fra å jakte hval i Antarktis. Her er et bilde fra 2005 av en japansk fangstbåt på vei hjem fra Antarktis. Foto: Jeremy Sutton-Hibbert / Greenpeace / SCANPIX
STARTER OPP IGJEN: Japan har hatt et års pause fra å jakte hval i Antarktis. Her er et bilde fra 2005 av en japansk fangstbåt på vei hjem fra Antarktis. Foto: Jeremy Sutton-Hibbert / Greenpeace / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars 2014 ble Japan dømt til å stoppe hele sin hvalfangstvirksomhet av FNs internasjonale domstol i Haag (ICJ).

I dag, nesten et og et halvt år etter, annonserer samme land at de gjenopptar fangsten sin i Antarktis, ifølge BBC.

Kan begynne om få uker Ifølge kanalens korrespondent kan Japans flåte sette kurs for Sørishavet innen få uker.

Dette etter at de japanske myndighetene har uttalt at de denne gangen vil ha et langt mindre hvalfangstprogram, uten at dette ser ut til å roe ned kritikerne.

- Vi godtar ikke på noen som helst måte det Japan påstår er vitenskapelig fangst av hval, kommenterte Australias miljøvernminister Greg Hunt ifølge BBC.

Tapte mot Australia Australia var landet som i utgangspunktet førte den japanske hvalfangsten for domstolen.

Dette fordi de mente at Japan seilte under falsk flagg når de kalte hvalfangstprogrammet sitt for «vitenskapelig» og ikke kommersielt - en påstand de fikk medhold for i fjor.

- Det vitenskapelige utbyttet ser ut til å ha vært begrenset, sa ICJs førstvoterende dommer ved ICJ, Peter Tomka, da  kjennelsen falt.

Norge reserverte seg mot forbud Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC forbød i 1986 kommersiell fangst.

Norge er blant landene som har reservert seg mot dette forbudet, og Norge og Island driver kommersiell fangst av hval, ifølge NTB.

Japanerne har tidligere insistert på at deres fangst er av rent vitenskapelig art, selv om kjøttet fra dyrene som tas, blir solgt som mat hjemme i Japan, skriver nyhetsbyrået.