Japan har best beredskap i verden på jordskjelvkatastrofer

Nå forbereder norske hjelpeorganisasjoner seg på å hjelpe det tsunamirammede landet.

ENORME ØDELEGGELSER: Tsunamien har etterlatt seg enorme ødeleggelser. Generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge forteller at de på kort tid kan sende hjelp til de kriserammede områdene. Foto: Keichi Nakane/The Yomiuri Shimbun/AP/Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: Tsunamien har etterlatt seg enorme ødeleggelser. Generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge forteller at de på kort tid kan sende hjelp til de kriserammede områdene. Foto: Keichi Nakane/The Yomiuri Shimbun/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) UD har opprettet krisestab i Oslo, og oppfordrer nordmenn i Japan til å kontakte sine pårørende.

Japan er regnet som et av landene i verden med best beredskap på denne typen katastrofer.

Det er ikke meldt om skadde nordmenn etter skjelvet, og den norske ambassaden i Tokyo kartlegger situasjonen og den videre utviklingen, melder NTB.

- Det først vi er opptatt av nå er å komme i kontakt med nordmenn i Japan, men erfaringsmessig er det ikke mange nordmenn i dette området, sier underdirektør Frode Overland i Utenriksdepartementet, til Dagbladet.

Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn i de tsunamirammede områdene om å ringe hjem til sine nærmeste å fortelle at de er i god behold.

Han forteller at Norge ikke har mottatt forespørsel om assistanse fra Japan, og at UD enda ikke har tatt stilling til om det skal sendes bistand, eller om det på annen måte skal ytes hjelp til de kriserammede områdene.

- Men Japan er et av de landene i verden som er best på å takle denne type katastrofer, sier underdirektøren til Dagbladet.

Krisemøte I Japan arbeider allerede Røde Kors både i Tokyo og ute i lokalforeningene, og er i dialog med myndighetene både på nasjonalt og lokalt plan for å kunne bidra til hjelpearbeidet.

I BRANN: Deler av hus blir slukt av tsunamien i byen Sendai, etter at Japan ble rammet av et kraftig jordskjelv utenfor den nordøstlige kysten fredag ??11 mars 2011. Foto: Kyodo News/AP/Scanpix
I BRANN: Deler av hus blir slukt av tsunamien i byen Sendai, etter at Japan ble rammet av et kraftig jordskjelv utenfor den nordøstlige kysten fredag ??11 mars 2011. Foto: Kyodo News/AP/Scanpix Vis mer

Generalsekretær for Røde Kors i Norge, Børge Brede, forteller Dagbladet at de har full beredskap og er klare til å rykke ut med feltsykehus og medisinske team på 48 timers varsel.

- Vi har ennå ikke fått henvendelsen om å reise ned med hjelp, men vi har nedsatt en egen aksjonsgruppe og har full bederskap, sier Brende.

- Vi ser an hvor tsunamien treffer og har sagt fra til Røde Kors på Filippinene og i Japan at vi kan stille. Det kommer også an på hvor Røde Kors internasjonalt vil ha oss, sier Børge Brende.

- Bildene fra Japan ser veldig dramatiske ut og vi vil bidra, sier Brende til Dagbladet.

-Vi vet at tsunamien vil ramme store deler av Stillehavsområdet, ut over dagen og er svært bekymret for konsekvensene når den vil slå inn over områder som Filippinene, Russland, Stillehavsøyene, sier Brende.

Avventer situasjonen Røde Kors på Filippinene har frivillige i de fleste landsbyer og byer over hele landet, og har nå sendt ut melding til alle sine lokale foreninger om å være i beredskap. Det er meldt at tsunamien kan nå nordkysten av øya Luzon på Filippinene ved 14 tiden (norsk tid)

Røde kors kan enda ikke si hvordan de vil gripe an den massive katastrofen i stillehavet:

- Det er for tidlig å si å si nå, sier mediesjef Jon Martin Larsen til Dagbladet.

ENORME VANNMENGDER: Biler vaskes bort av Tsunamien i disse bildene fra Japan's NHK TV. Foto: NHK TV/AP/Scanpix
ENORME VANNMENGDER: Biler vaskes bort av Tsunamien i disse bildene fra Japan's NHK TV. Foto: NHK TV/AP/Scanpix Vis mer

Ledelsen i Oslo, sitter nå i møte, og det vil være en løpende diskusjon om hvordan vi vil kunne bidra herfra, sier han.

Leger Uten Grenser avventer foreløpig situasjonen.

- Om behovet viser seg å være der, står vi klare til å bidra med medisinsk hjelp og utstyr, sier nils mørk infomasjonsjef i Leger Uten Grenser, til Dagbladet.

Du kan støtte Røde Kors sitt nødhjelpsfond via telefonnummer 820 44 000

Er du i et av de tsunamirammede områdene? Kontakt oss på 2400@dagbladet.no eller +47 24 00 00 00

KOLLAPSET: Beboere forlater et kollapset bolighus i Iwaki i Japan, Foto: Kyodo News/AP/Scanpix
KOLLAPSET: Beboere forlater et kollapset bolighus i Iwaki i Japan, Foto: Kyodo News/AP/Scanpix Vis mer