Japan har henrettet seks medlemmer av dommedagssekt

Sto bak nervegassangrep på undergrunnen i Tokyo.

HENRETTET: Sektleder Shoko Asahara (t.v.,) ble henrettet 6. juli sammen med seks andre medlemmer av Aum Shinrikyo, deriblant Yoshihiro Inoue (t.h.). Torsdag ble de siste seks medlemmene henrettet. Foto: Kyodo News via AP / NTB scanpix
HENRETTET: Sektleder Shoko Asahara (t.v.,) ble henrettet 6. juli sammen med seks andre medlemmer av Aum Shinrikyo, deriblant Yoshihiro Inoue (t.h.). Torsdag ble de siste seks medlemmene henrettet. Foto: Kyodo News via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Japan har henrettet de siste seks medlemmene av dommedagssekten Aum Shinrikyo, som sto bak et nervegassangrep på undergrunnen i Tokyo i 1995.

Det melder den statlige kanalen NHK.

Sarinangrep

Sektens grunnlegger Shoko Asahara, hvis egentlige navn var Chizuo Matsumoto, og seks andre medlemmer ble henrettet ved henging 6. juli.

Gjennom en rekke angrep på 1990-tallet tok sekten livet av totalt 29 personer. Det mest omtalte angrepet fant sted i 1995, da sekten brukte nervegassen sarin til å ta livet av 13 personer midt i rushtiden på undergrunnen i Tokyo.

Tusenvis fikk store helseplager som følge av angrepet, som fikk hovedstaden til å ligne en krigssone der hundrevis av mennesker kom strømmende opp fra undergrunnen med pustevansker, rennende øyne og blod fra nesen.

Sarin er ansett av FN for å være et masseødeleggelsesvåpen og er forbudt gjennom flere konvensjoner.

Sekten Aum Shonrikyo, som betyr «øverste sannhet», var i sin spede begynnelse på 80-tallet en åndelige gruppe med både hinduer og buddhister, men viet seg seinere mer til apokalyptiske, kristne profetier, skriver BBC.

Asahara, gruppas grunnlegger, erklærte at han var både Kristus og den første «opplyste» siden Buddha.

Grupperingen fikk offisiell status som religiøs organisasjon i 1989, og fikk etter hvert mange medlemmer over hele verden.

Ble en dommedagskult

Grupperingen utviklet seg etter hvert til å bli en paranoid dommedagskult. De var overbevist om at verden var i ferd med å ende som følge av en global krig og at de var de eneste som ville overleve.

Asahara sa blant annet at USA ville angripe Japan og at han hadde reist framover i tid, til 2006, og snakket med folk der om hvordan den tredje verdenskrigen hadde vært, skriver Reuters.

Etter sarinangrepet i 1995 gikk sekten under jorda, og tok nytt navn: Aleph eller Hikari no Wa.

Aum Shonrikyo står på USAs, og mange andre lands, liste over terrororganisasjoner. Riktignok er Alpeh eller Hikari no Wa begge lovlige organisasjoner i Japan, men de anses som «farlige religioner» og overvåkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer