MÅ FINNE LØSNING: Japans statsminister Shinzo Abe må raskt finne ut hvordan han skal snu den negative befolkningsveksten. her med jentegruppa Momoiro Clover Z under den årlige vårblomstringsfesten i helga. foto: Issei Kato / Reuters / NTB Scanpix
MÅ FINNE LØSNING: Japans statsminister Shinzo Abe må raskt finne ut hvordan han skal snu den negative befolkningsveksten. her med jentegruppa Momoiro Clover Z under den årlige vårblomstringsfesten i helga. foto: Issei Kato / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Japan har ikke hatt færre innbyggere siden 2000

Folketallet har sunket betydelig for fjerde år på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japansk befolkning har sunket betydelig for fjerde år på rad. Folketallet har ikke vært så lavt siden år 2000, ifølge en rapport fra Japans statistiske sentralbyrå, omtalt i den britiske avisa The Independent.

Rapporten viser at folketallet falt med 215 000 personer mellom oktober 2013 og 2014, en nedgang på 0,17 prosent. Siden 2008 har antallet personer bosatt i Japan sunket med 1 million, og tidligere prognoser viser at befolkningen kan synke med ytterligere 40 millioner innen 2060.

Eldes raskt Nå er riktignok Japan verdens tiende mest befolkede land, med 127,83 millioner innbyggere, men befolkningen synker nå så raskt at Mexico ligger an til å overta plassen på lista. Det stadige fallet i folketallet har lenge vært en kilde til bekymring, og mange frykter følgene for samfunnet dersom utviklingen fortsetter.

Nedgangen gjenspeiler at Japans befolkning svært raskt er i ferd med å eldes. Det skyldes flere faktorer - viktigst er fødselsboomen etter andre verdenskrig, kombiner med en påfølgende lav fødselsrate. I tillegg kommer at japanere har verdens høyeste forventede levealder på 83,5 år, og 26 prosent av innbyggerne er over 65 år - et tall som forventes å stige til 40 prosent innen 2060.

- Stadig flere velger bort et liv med ekteskap og barn. Levesettet er blitt mer mangfoldig, og vi har få innvandrere - derfor er det vanskelig å endre situasjonen på kort sikt, sier en tjenestemann til avisa Japan Times.

Svekket økonomi Problemene samfunnsforskerne og politikerne ser for seg med dagens prognoser, er en krympende arbeidsstyrke og stadig økte kostnader knyttet til alderspensjon. Det vil på sikt kunne svekke Japans økonomi kraftig.

Foreslåtte tiltak mot befolkningsnedgangen er insentiver for å få flere barn samt økt innvandring. I 2012 tok Japan bare imot 18 flyktninger for bosetting i landet, ifølge det japanske innvandringsdirektoratet.

Det går også fram av rapporten at mens folketallet synker på landsbygda, øker det i Tokyo-området. Et av statsminister Shinzo Abes tiltak går derfor ut på å stimulere til mer jevn spredning av befolkningen gjennom å gi bygdeøkonomien et løft.