Japan har tatt livet av 200 drektige hvaler

Totalt 333 vågehvaler måtte bøte med livet i Sørishavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av desember forlot en flåte bestående av fire skip japansk farvann og satte kursen mot Antarktis for å jakte 333 vågehval.

Til tross for at FNs internasjonale domstol i Haag har slått fast at Japan kamuflerer kommersiell hvalfangst under påskudd av at jakten er vitenskapelig arbeid, uttalte japanske myndigheter at de fortsetter med såkalt forskningsfangst.

Denne uka melder landets fiskeribyrå at flåten nå har returnert med 333 vågehvaler fra Sørishavet.

230 av dem skal være hunner og hele 90 prosent av dem var drektige, ifølge rapporten, skriver CNN.

Målet med forskningen skal være å lære mer om vågehvalbestanden.

Ifølge CNN skal det ikke ha kommet til sammenstøt med hvalfangstmotstandere.

- Nødvendig Ifølge NTB anklager Japan meningsmotstanderne for å ha for mye følelser knyttet til temaet, og lener seg på en bestemmelse som tillater dødelig forskning.

- Når vi søker å gjenoppta kommersiell hvalfangst, er det avgjørende å få informasjon om hvalenes vandring, reproduksjon og aldersfordeling i populasjonen for å kunne utarbeide fangstkvoter. Dødelig hvalfangst er nødvendig for å få denne typen informasjon, sa en tjenestemann i japanske fiskerimyndigheter i forbindelse med at flåten vendte kursen mot Sørishavet.

Videre forsvarer myndighetene jakten med at de fleste hvalarter ikke er utrydningstruet, samt at hvalkjøtt er en viktig del av Japans matkultur, skriver Reuters.

Skal drepe 400 hvaler Den internasjonale hvalfangstkomiteen (IWC) har motsatt seg planene til Japan om å jakte 333 vågehval, men den japanske IWC-kommisæren, Joji Morishita, mener uttalelsen er for vage.

- De har ikke sagt klart i fra om at fangsten ikke er greit, og heller ikke gitt dem tillatelse. Veldig typisk IWC, sa han under en pressekonferanse i fjor.

VÅGEHVAL: Japanerne forsker på denne hvalarten. Foto: NTB Scanpix
VÅGEHVAL: Japanerne forsker på denne hvalarten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ekspedisjonen var del av et 12-årig program, som til sammen vil ta livet av 4000 våghvaler.

Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC forbød i 1986 kommersiell fangst.

Norge er blant landene som har reservert seg mot dette forbudet, og Norge og Island driver kommersiell fangst av hval, ifølge NTB.

TUILBAKE: Arbeidere forlater skipet i havna Shimonoseki  i Vest-Japan etter fullført hvaltokt i Sørishavet.Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / JIJI PRESS
TUILBAKE: Arbeidere forlater skipet i havna Shimonoseki i Vest-Japan etter fullført hvaltokt i Sørishavet.Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / JIJI PRESS Vis mer