Japan hever sanksjoner mot Nord-Korea

Japan varsler at de vil oppheve noen av landets sanksjoner mot Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen kommer etter samtaler med regimet i Pyongyang om Nord-Koreas bortføringer av japanere under den kalde krigen.

De to partene møttes i Beijing for å diskutere skjebnen til de flere titalls, eller kanskje hundrevis, av japanerne som ble bortført. Ifølge Japan ble personene kidnappet av nordkoreanske spioner for å trene agenter i språk og japansk kultur.

Sanksjonene som blir hevet er ensidige sanksjoner Japan har innført i tillegg til FNs sanksjoner mot Nord-Korea. De omfatter blant annet forbud for nordkoreanske skip å legge til i japanske havner.

- Dette er bare begynnelsen. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å nå en endelig løsning på dette spørsmålet, sier statsminister Shinzo Abe.

I 2002 innrømmet det nordkoreanske regimet å ha kidnappet 13 japanere på 1970- og 80-tallet. Fem av disse ble satt fri samme år, mens de øvrige ble oppgitt å være døde. Men ifølge den japanske avisen Nikkei har Nord-Korea under samtalene i Beijing overlevert en liste på ti bortførte japanere som fortsatt lever i landet.

(NTB)