Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japan høyner atomtrusselnivået

Fra 4 til 5.

KRISE: Bildet viser det som er igjen av reaktor 3 ved Fukushima Daiichi-kraftverket. Foto: TEPCO/AFP/SCANPIX
KRISE: Bildet viser det som er igjen av reaktor 3 ved Fukushima Daiichi-kraftverket. Foto: TEPCO/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan høyner trusselnivået ved Fukushima Daiichi-kraftverket fra 4 til 5, melder Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) via NTB.

Den internasjonale atomtrusselskalaen (INES) går fra 0 («ingen trussel») til 7 («stor ulykke»). Bare Tsjernobyl-ulykken i 1986 er klassifisert som en nivå 7-hendelse.

En heving fra INES-nivå 4 til 5 innebærer en oppgradering fra «ulykke med lokale konsekvenser» til «ulykke med mer vidtrekkende konsekvenser».

Det franske atomenergibyrået har i flere dager klassifisert Fukushima-hendelsen på nivå 6, men Japan har altså ikke oppgradert sitt INES-nivå før i dag.

Forsøk på å kjøle ned reaktorene tilstrekkelig etter at kjøleanlegget sviktet etter jordskjelvet og tsunamien for ei uke siden, har hittil mislyktes, og det er nå svært helseskadelig å oppholde seg ved anlegget over en lengre periode.

Driftsselskapet Tepco håpen å kunne strekke en strømkabel til anlegget og for å få i gang deler av kjøleanlegget. Å begrave anlegget i sand og betong vurderes også som en mulighet for å begrense utslippet av radioaktivt materiale.

Japanske myndigheter har innført en evakueringssone med en radius på 20 kilometer fra kraftverket, på grunn av strålingsfaren. Amerikanske myndigheter har imidlertid utstedt evakueringsvarsel på 80 kilometers radius for sine statsborgere i området.

Dagbladet følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling