Japan krever umiddelbar løslatelse av nye IS-gisler

Har fått 72 timer på å betale 200 millioner dollar i løsepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny video som er lastet på på nettet, viser det som angivelig er terroristgruppa IS, fram to japanske gisler.

Ifølge BBC er den ene av gislene frilansjournalisten Kenji Goto, og den andre entreprenør Haruna Yukawa.

Begge mennene er kledd i oransje klær, og ser ut til å være bakbundet. Mannen som snakker på videoen skal høres ut som, og ha likhetstrekk med den britiske IS-bøddelen som tidligere har stått for grufulle drap på gisler for åpent kamera.

Vil ikke gi etter I videoen sier IS at de vil drepe de to gislene om de ikke får utbetalt 200 millioner dollar i løsepenger innen 72 timer. Dette utgjør om lag 1,5 milliarder norske kroner.

Videoen er fortsatt ikke verifisert av Japans utenriksdepartement, men Japans statsminister sier ifølge CNN at trusselen er uakseptabel.

- Japan vil ikke gi etter for terrorosme, sier statsminister Shinzo Abe.

Videre sier han at han vil gjøre alt for å redde gislene, og at disse mennenes liv nå er hans topp prioritet.

- Umiddelbar løslatelse Abe er for tiden i Jerusalem, men det er ventet at han vil avbryte reisen og dra tilbake til Japan for å håndtere gisselsituasjonen.

Under en pressekonferanse i Jerusalem, sa Abe tidligere i dag at han er indignert og føler sterk harme, og at han krever en umiddelbar løslatelse av gislene.

- Ekstremisme og Islam er helt forskjellige ting.  Det internasjonale samfunnet vil ikke gi etter for noen form for terrorisme, og vi må sørge for at vi jobber sammen mot dette, sier han.

Nektet betale Gisselvideoen er ifølge nyhetsbyrået AP laget av terrorbevegelsens propagandakanal al-Furqan.

I fjor ble den amerikanske journalisten James Foley drept av terrororganisasjonen IS.

Amerikanerne nektet å betale løsepengene som gisseltakerne krevde.

Foley ble kidnappet av en organisert gjeng etter han kom ut av en internettkafé i byen Binesh i Syria 22. november 2012, ifølge FBIs etterlysning. Han ble henrettet i august i fjor.

HENRETTET: Amerikaneren James Foley var fange hos Den islamske stat. Amerikanerne nektet å betale løsepenger, og Foley ble halshogd.
HENRETTET: Amerikaneren James Foley var fange hos Den islamske stat. Amerikanerne nektet å betale løsepenger, og Foley ble halshogd. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer