Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Japan må innse at dette er et selvmordsoppdrag

Amerikansk regjeringskilde kritiserer Japan og ber dem om å sende arbeidere inn i atomhelvete for å rydde opp.

DØDELIG STRÅLING: Strålingen er nå så høy i Fukushima-anlegget at atomarbeiderne ikke får gjort jobben med å kjøle ned anlegget. En amerikansk regjeringskilde mener at Japan må ofre arbeiderne for å få kjølingen til å fungere og at de neste 1-2 døgnene er kritiske. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co./Scanpix
DØDELIG STRÅLING: Strålingen er nå så høy i Fukushima-anlegget at atomarbeiderne ikke får gjort jobben med å kjøle ned anlegget. En amerikansk regjeringskilde mener at Japan må ofre arbeiderne for å få kjølingen til å fungere og at de neste 1-2 døgnene er kritiske. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co./Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ABC News har snakket med flere amerikanske regjeringskilder som er forferdet over Japans krisehåndtering i forbindelse med atomkrisa ved Fukushima-anlegget.

USA har egne eksperter på stedet og har innført en evakuering på 80 km for sine borgere, Japan har evakuert sine innbyggere innenfor 30 km fra kjernekraftverket.

Oppfordrer til selvmordsaksjon - Det er vanskelig å beskrive hvor alvorlig dette er akkurat nå. Vi oppfordrer Japan på det sterkeste til å få flere folk inn på anlegget som kan hindre en katastrofe. De neste 24 til 48 timene er kritiske, sier kilden.

Barack Obama er briefet av eksperter på atomkraftverk jevnlig den siste uka. Regjeringskilden mener Japan nå må ofre noen få for å redde de mange.

- Japan må slutte å trekke folk ut av anlegget, de må sende dem tilbake for å kjøle ned anlegget. Man må innse at dette er et selvmordsoppdrag, sier kilden.

Japan kan ha feilinformert USA skal være i tett dialog med Japan om hvordan man skal takle krisa videre. Japan har så langt vært heldig med vindretningen, som har sørget for at de radioaktive utslippene er blåst på havet og ikke mot Tokyo, men denne flaksen kan man ikke regne med, sier kilden.

Mer og mer tyder også på at USA mener Japan har feilinformert når de har sagt at inneslutningene rundt reaktorene er intakt. Inneslutningene sikrer at radioaktive stoffer ikke slippes ut ved en nedsmelting. Alt kan gå galt, så lenge inneslutningen er i orden, eksperter på atomsikkerhet trodde inntil Fukushima-ulykka at det ikke var mulig at den skulle bli ødelagt.

Amerikanske eksperter tror imidlertid at det er brudd i inneslutningen på to eller tre av de seks reaktorene. Dette fører til utslipp av det radioaktive stoffet cesium, som har svært lang halveringstid og kan gjøre området dødelig i tiår framover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media