<strong>INSPEKSJON:</strong> I dette bildet, som ble sluppet natt til søndag, skal Kim Jong-un, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, følge med mens en hydrogenbombe plasseres i et atomstridshode. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
INSPEKSJON: I dette bildet, som ble sluppet natt til søndag, skal Kim Jong-un, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, følge med mens en hydrogenbombe plasseres i et atomstridshode. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix Vis mer

Japan: Nord-Korea har gjennomført ny atomprøvesprengning

Det har blitt registrert et kunstig jordskjelv i Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rundt klokka 05.30 natt til søndag norsk tid ble det registrert et kunstig jordskjelv med styrke 5,6 i de nordlige delene av Nord-Korea, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Japans regjering har slått fast at Nord-Korea med det har gjennomført sin sjette atomprøvesprengning, sier landets utenriksminister.

Den sørkoreanske sjefskommandoen sier at de «antar» at jorskjelvet kommer som følge av en prøvesprengning.

- Vi overvåker det nordkoreanske militærets bevegelser, heter det i en uttalelse.

«Mulig eksplosjon»

Også den amerikanske jordskjelvvarslinga USGS melder om skjelvet. De oppgir at skjelvet har hatt en styrke på 6,3.

«Mulig eksplosjon, nær stedet der Nord-Korea har gjennomført atomeksplosjoner tidligere. Hvis dette var en eksplosjon kan ikke USGS fastslå hva slags type, om det var kjernefysisk eller andre mulige typer», skriver USGS på sine nettsider.

Jana Pursely, en geofysiker fra USGS, sier til AFP:

- Det er en eksplosjon mer enn et jordskjelv.

Skjelvet ble registrert like ved Nord-Koreas hovedkvarter for atomprøvesprengninger, Punggye-ri. Som følge av skjelvet har Sør-Korea hevet beredskapsnivået i landet.

Kun åtte minutter etterpå registrerte kinesiske CENC et nytt skjelv, dette med en styrke på 4,6.

Japans statsminister Shinzo Abe har respondert på den mulige atomprøvesprengningen ved å si at en prøvesprengning er «totalt uakseptabel». Bare noen timer før meldingene fra Nord-Korea kom hadde han samtaler med USAs president, Donald Trump.

«De to lederne stadfestet betydningen av et nært samarbeid mellom USA, Japan og Sør-Korea i møte den den voksende trusselen fra Nord-Korea», het det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Hydrogenbombe

Meldingene om det som kan være en atomprøvesprengningen kommer kun timer etter at det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA meldte at Nord-Korea nå har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet.

Ifølge nyhetsbyrået har Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspisert et slikt våpen ved landets kjernevåpeninstitutt.

KCNA skrev at Kom uttalte at hydrogenbomba var «et kjernefysisk våpen med en supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi.

Kim selv er avbildet mens han undersøker det som skal være et sølvfarget atomstridshode sammen med atomforskere.

Det har ikke blitt uavhengig bekreftet verken at Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe eller, dersom de har det, har klart å lage stridshoder som er så små at de kan plasseres på langdistansemissiler.

Allerede i vår mente Sør-Korea og tankesmia 38 North at Nord-Korea forberedte seg på sin sjette atomprøvesprengning.

Sør-Korea mente allerede da at Nord-Korea kunne gjennomføre en prøvesprengning når som helst, dersom ledelsen bestemte seg for å gi grønt lys.

- Vi følger nøye med på situasjonen og er samtidig i alarmberedskap mot Nord-Koreas mulige provokasjon, sa talsmann for myndighetene, Jeong Joon-hee i mars.

Atomprøvesprengninger

Det er snart ett år siden Nord-Korea forrige gang gjennomførte en atomprøvesprengning, den femte i landets historie.

Sprengingen ble gjennomført 9. september i fjor, under feiringen av 68-årsdagen for grunnleggelsen av landet, for å «motvirke USAs fiendtlighet».

Sørkoreanske eksperter anslo bomba til å være på rundt 10 kilotonn, dobbelt så stor som den foregående prøvesprengningen.

Til sammenlikning var bomba USA slapp over Hiroshima i 1945 på 15 kilotonn.

I januar i fjor gjennomførte Nord-Korea en test av det de selv hevdet var en hydrogenbombe. Eksperter har stilt seg tvilende til om det faktisk var en hydrogenbombe som ble sprengt.

Nattens mulige atomprøvesprengning er slutten på en rekke hendelser den siste uka.

Tirsdag utførte Nord-Korea nok en missiltest, årets sjette. Innbyggerne i nordre del av Japan våknet opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da missilet fløy over dem.

Dagen etter uttalte diktator Kim Jong-un at Nord-Korea skal vurdere «USAs oppførsel» før de bestemmer seg for «framtidige handlinger».

Og allerede dagen etter, på torsdag, trente USA og Sør-Korea på angrep mot Nord-Korea. Amerikanske bombefly av typen B-1B, som kan fly raskere enn lydens hastighet, deltok på militærøvelsen i Sør-Korea.

Kampflyene trente på «presisjonsangrep» mot viktig mål i Nord-Korea. Øvelsen skal ha vært den første i sitt slag.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer